Експерт назвав причини, через які Німеччина піде на поступки Путіну

Костянтин Бондаренкополітолог

Німеччина як ніхто інший зацікавлена в тому, щоб повернути Росію до великої політики.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кость Бондаренко, аналізуючи заяву міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про можливе повернення РФ до G8 та позицію США, які не готові до нормалізації відносин із Росією.

«Є кілька моментів, чому Німеччина робить подібні заяви. По-перше, німецька економіка дуже зацікавлена в розвитку відносин з РФ. Німецький автопром постачав величезну кількість автомобілів в Росію. Сьогодні автопром, який є основою німецької економіки, страждає через санкції», – розповідає Бондаренко.

До того ж, додав він, РФ запроваджує свої контрсанкції, які серйозно б'ють по Німеччині та її виробникам.

«Зрозуміло, що звичайний пересічний бюргер, який звик голосувати за ХДС, розчарований сьогодні багато в чому, тому що він відчуває на собі кризу. Криза дійсно відчувається й не в останню чергу через розрив відносин із традиційними ринками. Це один з індикаторів», – аналізує політолог.

При цьому, зазначив експерт, наступного року будуть вибори й ХДС ризикує втратити голоси цих самих бюргерів. Меркель намагається якимось чином відмотати плівку назад і показати, що вона може вирішувати проблеми з тим, щоб зараз почати відновлювати електоральні позиції.

«Другий важливий момент полягає в тому, що сьогодні слабшає вплив США на європейську політику. Берлін завжди мріяв перетворити ЄС на «берліноцентричну» модель, а не «брюсселецентричну». Останнім часом офіційний Брюссель завдяки Польщі, Британії, Балтії все більше грав роль сателіта США. Зараз американський вплив на політику ЄС послабився», – пояснює експерт.

Американці дуже хотіли створити трансатлантичну ЗВТ, де ЄС – звичайний ринок збуту, але в Європі на противагу намагаються проштовхнути модель «ЗВТ від Лісабона до Владивостока», де Євросоюз домінує, а РФ і країни СНД – ринки збуту.

«Меркель показує, що американці, звичайно, друзі, але дружба дружбою, а власні інтереси дорожчі», – проаналізував Кость Бондаренко.

Нагадаємо, вчора канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що зацікавлена в знятті санкцій із Росії, але лише за умови виконання Мінських угод.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО