Нова поліція: озброєна й смертельно небезпечна?

Максим Кречетовжурналіст, блогер

Про те, що третій Майдан буде швидким на розправу, не писав, мабуть, тільки ледачий. Після сотні смертей у Києві й тисяч - на війні на сході країни інакше й бути не може. Але ті, хто отримав свій маленький шматочок влади, схоже, в цьому сумніваються й перевіряють глибину терпіння людей. У Кривому Озері на Миколаївщині після жорстокої розправи поліцейських над беззбройним (більше того – закутим у наручники!) 33-річним місцевим мещканцм громадяни пішли на штурм райвідділу поліції. Адже мало того, що люди в погонах убивають, так вони ще й нахабно брешуть!

І треба ж: трагедія сталася саме в День незалежності України! Кращого подарунку для тих, хто з усіх сил намагається розгойдати ситуацію в країні, й придумати важко. «Ватні» видання смакують подробиці, так звані «тіньові міністри» захлинаються в захопленому викривальному пафосі. Україноненависники навіть не сильно намагаються правдоподібно грати роль убитих горем людей, влаштовуючи «ритуальні танці на кістках» – їм не вдається приховати зловтіху. Цілком очевидно: ті, хто проклинав два перших Майдана, мріють спровокувати та очолити третій, а допомагають їм у цьому ті, кого ми найняли служити закону.

Розігнати весь райвідділ!

Від помпезних заяв про формування «нової поліції» до метушливих і переляканих обіцянок про повне розформування цілого райвідділу – цей шлях глава Нацполіціі Хатія Деканоїдзе пройшла лише за рік. І поруч із нею цього разу не було людини, яка так любила піаритися на новій поліції, яка взагалі незрозуміло яким чином і на якій підставі причетна до її формування – нардепа й колишнього журналіста Мустафи Найєма. Він всерйоз вважає, що свого часу скликав другий Майдан. Ну а тепер «його дітище» провокує третій. Хоча не виключено, що «єврооптиміст» буде відтепер усіляко дистанціюватися від поліції, яка від селфі з громадянами якось дуже швидко перейшла до кривавої розправи над ними.

Про подробиці самої трагедії поговоримо трохи пізніше, зараз же дуже хочеться запитати: а за нахабну брехню хтось відповість? Нам, суспільству, всій країні брехали в поліцейських прес-релізах про те, що загиблий спочатку пограбував таксиста, розбив йому машину, потім напав на власну дружину, яка нібито благала поліцейських захистити її від дебошира. Той нібито ганяв наряд поліції з лопатою в руках, після чого йому раптом стало погано й він помер до приїзду «швидкої допомоги», хоча жалісливі поліцейські її оперативненько викликали. І ані слова про чотири (!) кулі в тілі покійного, дві з яких були в серце! Ні слова, зрозуміло, й про те, що стріляли в упор у людину, що лежить на землі й закута в наручники! І про те, що мати благала помилувати сина, якого (лежачого!) били ногами й кийками, сердячись при цьому, що він харкав кров'ю. Ці «писаки» продовжують і далі отримувати зарплати з наших податків?! Або це Мустафа за старою журналістською пам'яттю допомагав їм складати? Хотілося б почути його коментар.

Кадровий брак

Згадані вже «тіньові міністри» з опозиційного «тіньового уряду» особливо акцентували на тому, що вбивці – дуже молоді хлопці, які прийшли працювати вже в нову поліцію. Мотиви цих заяв більш ніж прозорі: у всьому, мовляв, винна «хунта» та її реформи, а вони-то самі свої полковницькі міліцейські зірки отримали за «старої доброї влади». Неначе журналіста Гонгадзе вбили не «орли Кравченка» (Юрій Кравченко – міністр внутрішніх справ 1995-2001 рр. – Ред.), чи трагедію у Врадіївці влаштуватися не вони ж. І про «Беркут» їхніх часів, бійці якого вбивали людей на Майдані, теж доведеться згадати. Тому цим старим, але недобрим товаришам доведеться нагадати приказку про корову, котрій у цій ситуації мукати не варто.

І знову про Врадіївку та старі кадри. Нагадаємо, в ніч із 26 на 27 червня 2013 року капітан і старший лейтенант міліції, а також місцевий таксист зґвалтували у Врадіївці (Миколаївська область) й намагалися вбити місцеву мешканку Ірину Крашкову. Міліція тоді теж намагалася приховати сліди злочину, сфальсифікувати результати медичного огляду дівчини. Міліцейське начальство як могло покривало злочинців у погонах, поки люди не повстали у Врадіївському та суміжних районах – півтора місяця тривало народне заворушення, під тиском якого ґвалтівників таки «здали». В сусідньому Кривому Озері люди тепер теж повстали – не дали поліцейським нишком відвезти тіло вбитого ними Олександра Цукермана, замести сліди й зробити так, щоб усе виглядало, як у складених ними нашвидку заявах. Щоправда, цього разу керівництво МВС швидко здало «дрібних сошок». Але чи робить їм це честь, якщо честь поліцейського мундира брудниться все частіше й брутальніше? Найжахливіше: поліцейські навіть не розуміли, що коять злочин!

Жити по-старому

Один із поліцейських, що брали участь у розправі над Олександром Цукерманом, двічі провалив атестацію. Але був поновлений в органах за рішенням суду! Ще один – взагалі не був атестований, оскільки був усього лише водієм, але саме він якраз і стріляв у загиблого! Чому до рук неатестованого поліцейського потрапила зброя? А спецрота поліції, з якою у місцевих жителів були зіткнення, – це колишній «Беркут»... До речі, в прокуратурі цього ж, Крівоозерського району певний час працював прокурор Врадіївського району Сергій Мочалко, звільнений влітку 2013 року після розгрому жителями селища райвідділу міліції. Він там пересиджував гучний скандал. А тепер пан Мочалко з успіхом пройшов переатестацію до «нової» прокуратури й сьогодні працює в уже «реформованій» прокуратурі на посаді прокурора Доманівського відділу Вознесенської місцевої прокуратури! Такі ось у нас нові органи: поліція, прокуратура та суд. І однією посмішкою Мустафи тут навряд чи щось можна виправити.

А ось недавня історія із сусідньої Одеської області. Там до суду передали справу щодо не якихось там селфі-патрульних, а співробітників карного розшуку! Вісьмох «нових поліцейських» звинувачують у знущаннях над затриманими: вони змусили двох одеситів зізнатися в розбійному нападі та крадіжці 17 тисяч доларів. Чоловіків били до такого стану, що вони непритомніли, а один навіть порізав собі вени, щоб уникнути подальших катувань. Тим часом поліцейські погрожували розправою його вагітній дружині – вона ледь не втратила дитину! Прокуратура області на чолі з Сакварелідзе спочатку взагалі не реагувала на це свавілля, а потім заявила, що вся ця історія – підкоп під губернатора Саакашвілі...

Страшних повідомлень про роботу «нової поліції» вже критично багато: в кінці червня в нічному клубі Куп'янська (Харківська область) поліцейський із подільниками забив до смерті чоловіка. А пам'ятаєте лиху погоню зі стріляниною в Києві в лютому, в результаті чого загинув 17-річний підліток і дивом не постраждав ніхто з перехожих? Ось ще приклад: у ніч з 29 на 30 червня виклик поліцейських на сімейну сварку в Кам'янському (колишній Дніпродзержинськ) закінчився тим, що четверо «вартових правопорядку» забили на смерть людину. На цьому варто перерватися, а любителям поліцейської «зради» можна порекомендувати регулярно дивитися «Інтер» – там кожен нерівний чих поліцейських змальовується в найяскравіших фарбах: дуже вже власники телеканалу не люблять міністра Авакова. Втім, як каже актор-телеведучий Леонід Каневський в ефірі того ж «Інтера», «це вже зовсім інша історія».

Недореформа

Більше двох сотень розбитих новеньких поліцейських машин, незнання законів і навіть елементарна безграмотність людей у погонах – це, на жаль, даність. Колишні генерали правоохоронних відомств у різних ефірах абсолютно виправдано обурюються з приводу того, що патрульні при простому ДТП складають протокол не лише на того, хто «наздогнав» передню машину, але також і на потерпілого водія – «про всяк випадок». Адже законів вони не знають! Так, ідейних людей із бажанням змінити систему до поліції прийшло багато й на селфі вони посміхаються абсолютно щиро. Але ж не це головна риса, за яку варто брати до органів...

Показне бажання все зруйнувати «дощенту, а потім» привело до поліції багато відвертих шахраїв і садистів, що впиваються владою; багато тих, хто вважав за краще сховатися в поліції від мобілізації; багато тих, хто просто спокусився пристойною зарплатою в умовах повальної кризи. І все одно залишався кадровий голод, який заповнювали... тими ж самими старими ментами. Так що реформа МВС у частині нової поліції поки об'єктивно виглядає як чисті шкарпетки, що вдягнули на брудні ноги – запах усе одно залишився. Але хтось попіарився або «нагрівся» на зарубіжних грантах. А комусь із платників податків це коштувало життя. Як це все змінити? Універсального рецепту точно не існує. Я категорично проти бездумних закликів «гнати поганих поліцейських в АТО» – це ж не виправна установа, а захист рубежів Батьківщини, тобто служити там – честь, а не покарання! Але й поповнювати лави патрульних людьми, які щойно прийшли з фронту, теж не можна – в багатьох ветеранів посттравматичний синдром. Вихід один: припинити реформи заради показухи, відновити інститут наставництва, адже, м'яко кажучи, далеко не всі колишні міліціонери – злодії. Термін навчання нових працівників потрібно істотно збільшити, встановивши за ними постійний контроль психологів, оскільки не всі відхилення від норми в психіці видно відразу. І суворо заборонити піаритися на поліції політикам, які жодного стосунку до правоохоронних органів не мають!

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО