Кавуни різко зросли в ціні

Господарства південних регіонів погоджуються відвантажувати кавун не дешевше 2,1-2,2 грн/кг, хоча на початку тижня ціна становила близько 1,6-1,7 грн/кг.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Інформаційно-аналітичного центру «Шувар».

Сьогодні на торговому майданчику ОРСП «Шувар» кавуни пропонують по 3,5-3,7 грн/кг, тобто на 10-15% дорожче, ніж на початку робочого тижня. На ринку «Столичний» у Києві кавуни також виросли в ціні - до 3,5-4,0 грн/кг, а на ринку «Неочікуваний» в Херсонській області кавуни пропонують по 2,3-2,6 грн кг.

«За холодну весну виробники змушені були пересівати середні та пізні сорти кавунів. Відповідно, термін їх дозрівання змістився в середньому на 7-10 днів, а сезон реалізації раннього кавуна вже добігає кінця. Саме тому зараз ми спостерігаємо зменшення пропозиції на ринку, що в умовах стабільного попиту дозволяє виробникам підвищувати ціну», – пояснює експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Вона зазначила, що зростання ціни буде тимчасовим – на початку серпня слід очікувати відновлення негативної динаміки цін, але середня ціна на кавун все ж буде вище, ніж в минулі роки, через зменшення загальної пропозиції на ринку.

Як раніше повідомлялося, плодоовочевий індекс з 30 квітня по 6 травня 2016 року знизився відразу на 20,6%, що стало найбільш різким зниженням на споживчі товари за 2016 рік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО