ProZorro: чи запустять з 1 серпня систему електронних закупівель?

Борис Кушнірукекономічний експерт

Річ у тім, що були вимоги ЄС щодо електронних декларацій, які ми маємо виконувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст Борис Кушнірук, аналізуючи заяву прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, який запевнив, що система ProZorro повноцінно запрацює у всій країні з 1 серпня.

«З приводу декларацій чиновників було зобов'язання перед Євросоюзом і умова, що декларування має розпочатися в середині серпня. Поки що в терміни ми вписуємося, ситуація контрольована», – зазначив експерт.

За його словами, процес дійсно відбувається в сповільненому режимі порівняно з тим, як мало бути, але все-таки просування є.

Як підкреслив спеціаліст, деякі речі дійсно можна було зробити раніше, але вони запускаються й мають запрацювати.

«Щодо закону про держзакупівлі, то норми були прописані, терміни – також. Щодо системи електронного декларування, то проблема в тому, що для того, щоб вона запрацювала, потрібно було створити електронний реєстр. Це вже питання технічного забезпечення, але наразі ми вкладаємося в терміни», – пояснив ситуацію Кушнірук.

Додамо, за словами Володимира Гройсмана, попередній аналіз державних закупівель через систему ProZorro свідчить про економію державних коштів у розмірі 3-50%.

Крім того, він підтвердив, що зловживання в системі традиційних закупівель були.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО