Європа отримала те, за що боролась: Ердоган – демократично обраний диктатор

Ігор Лосєввійськовий експерт

У багатьох штатах Америки діє смертна кара, тому важко сказати, наскільки її наявність чи відсутність є індикатором демократичності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий історик Ігор Лосєв, аналізуючи інформацію про рішення влади Туреччини змінити Конституцію.

«Для країн-членів ЄС смертна кара є неприйнятною. Тому, з одного боку, для Євросоюзу це зручний привід не приймати Туреччину до своїх лав, оскільки вони й без того не дуже хотіли отримати ще 70 млн мусульман. ЄС – це певною мірою християнський клуб. Формальних підстав не приймати Туреччину немає. Тому для ЄС це вигідно», – розмірковує Лосєв.

Незважаючи на неприйняття до ЄС, як пояснив експерт, смертну кару дійсно можуть повернути, оскільки для азіатської країни це цілком нормальне розв'язання суперечностей.

«Простий народ у своїй більшості, принаймні у Східній Європі, буде за смертну кару. Інша річ, що втративши Туреччину, тому що Ердоган може піти шляхом ісламізму, Європа втрачає частину впливу на Близькому Сході та отримає купу біженців», – констатував він.

За його словами, в цій ситуації певною мірою є провина Заходу, тому що колись існувала нормальна світська держава, створена Ататюрком, де особливі функції виконувала армія.

«Наприкінці 90-х Європа зробила все, щоб посунути турецьку армію від влади. Результат: Ердоган – це демократично обраний диктатор, який прийшов до влади, взявши більшість голосів на виборах. Завтра пройде референдум і та ж більшість демократично проголосує за смертну кару. А хіба демократія – це не воля більшості?», – пояснив експерт.

«Гітлер також прийшов до влади внаслідок демократичних виборів. Зараз Європа отримає справжню ісламську державу у вигляді Турецької Республіки з усіма її інститутами», – резюмував історик.

Як відомо, Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина сама вирішить чи запроваджувати їй смертну кару, та наголосив, що ЄС – це не весь світ, а лише 28 країн.

Зазначимо, що востаннє смертний вирок був приведений у виконання в Туреччині в середині 80-х років, а скасований цей вид покарання був у 2004 році.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО