Прикордонники зняли, як РФ викачує український газ на шельфі в Криму (відео)

Державна прикордонна служба України зафіксувала використання російською окупаційною владою самопідйомних бурових платформ, стаціонарних платформ і суден забезпечення під прапорами РФ на українських родовищах природного газу в Чорному морі.

Дані були отримані в результаті аерофотозйомки Державною прикордонною службою України, передає «Слово і Діло».

«При здійсненні повітряного моніторингу надводної обстановки прикордонним літаком зафіксовано й підтверджено місцеперебування в Одеському та Голіцинському газових родовищах самопідйомних бурових платформ, стаціонарних платформ і суден забезпечення під прапорами РФ», – йдеться в повідомленні.

Судна забезпечення в районі видобутку газу перебувають під прапорами РФ. Це свідчить про продовження незаконної розвідки й розробки природних ресурсів, а також експлуатацію установок і споруд в промислових цілях без дозволу компетентних органів України.

На відео видно, що на платформах є елементи, які нагадують плавучі бурові установки В-312 і В-319 («Петро Годованець» та «Україна» або «вишки Бойка»), на які Печерський районний суд Києва наклав арешт.

Нагадаємо, 14 грудня Росія відвела ближче до півострова Крим бурові установки В-312 і В-319, які після анексії залишилися на Одеському газовому родовищі, пізніше захопленому окупантами.

Як повідомлялося раніше, Україна буде в судовому порядку домагатися заборони для Росії видобувати природний газ на шельфі в морській зоні окупованого Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО