У Фонді гарантування розповіли про схеми в банку «Михайлівський»

Видача та погашення кредитів у банку «Михайлівський» безпосередньо перед введенням тимчасової адміністрації здійснювалися без грошових коштів, а виключно шляхом запису в бухгалтерських документах.

Окрім цієї схеми, в результаті перевірок були розкриті й інші, повідомляє Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, передає «Слово і Діло».

Так, фізичні особи вносили грошові кошти на користь ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» (ІРЦ) і ТОВ «Кредитно-інвестиційний центр» (КІЦ) за договорами фінансової позики. Ці кошти перераховувалися в інші банки або використовувалися на фінансування витрат зазначених компаній. Доля цих грошей невідома.

ФГВФО повідомляє про ще одну схему. Записи в бухгалтерських документах свідчать, що банк «Михайлівський» придбав фіктивні права вимоги на грошові кошти за договорами продажу «сміттєвих» цінних паперів. За це він «перераховує» ТОВ «ІРЦ» і ТОВ «КІЦ» суму 741,6 млн грн.

Маніпуляції з цінними паперами призвели до того, що сума на рахунках цих компаній «збільшується» до 1,6 млрд грн. Ці кошти були використані для погашення зобов'язань ТОВ «ІРЦ» і ТОВ «КІЦ» перед фізичними особами за договорами позики.

Однак у результаті перевірки було з'ясовано, що залишки на кореспондентському рахунку банку «Михайлівський» у період здійснення зазначених маніпуляцій становили 70 млн грн, а в касі – 57 млн ​​грн. Це означає, що здійснити зачислення реальних грошових коштів на зазначені суми в банку не було жодної можливості.

Також банк «Михайлівський» 19 травня 2016 року, в порушення внутрішніх документів та нормативів НБУ, без наявності відповідних коштів оформив документи з видачі незабезпечених кредитів семи фіктивним фірмам на суму 899 млн грн. Вони перераховують ці кошти ТОВ «Ініціатива груп» і ТОВ «Профіт Юніон», які своєю чергою переводять кошти в рахунок погашення заборгованості реальних позичальників перед банком «Михайлівський». Таким чином, з-під застави були виведені забезпечення за раніше виданими реальними кредитами на 2,6 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, НБУ ухвалив рішення перевести банк «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО