Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Дембельский тиждень

Віктор Трегубовжурналіст, блогер

У таку спеку навіть мухи злітати лінуються. Що вже говорити про політиків, які за рідкісним винятком стратегічно розосередилися по відпустках та мундіалях. Однак дещо нове, а іноді й приємне, на тижні все ж сталося.

Продовжили санкції

Трохи міжнародних, але безпосередньо пов'язаних з Україною новин.

По-перше, Євросоюз продовжив санкції проти РФ ще на півроку. Це плюс.

По-друге, Бюро ПАРЄ ухвалило заяву про готовність до діалогу з Росією і про можливість повернення російської делегації до цієї структури. Це мінус. МЗС України відреагувало досить гнівно.

По-третє, за попередніми підрахунками, 52% британців проголосували за вихід країни з ЄС, 48% - проти. Отже, таки виходять. Це мінус: дестабілізується весь політичний простір Європи. Втім, ще не виключені різні варіанти: так, у Британії стрімку популярність набирає петиція із закликом повторити референдум, але вже за більш жорсткими правилами з його скасуванням у разі низької явки, а політиків, які агітували проти ЄС, викривають у використанні підроблених даних.

Онищенко і НАБУ

Найгучнішим корупційним скандалом тижня була справа нардепа від «Волі народу» Олександра Онищенка. Національне антикорупційне бюро звинувачує його і низку пов'язаних з ним осіб у зловживанні службовим становищем при реалізації природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ВАТ «Укргазвидобування». Простіше кажучи – у розкраданнях на суму 1,6 млрд гривень.

У справі було затримано 10 фігурантів, а сума застави за всіх склала неймовірну для українського правосуддя цифру в 1,003 млрд гривень. Що ж, відповідає масштабу проблеми. Сам Онищенко, втім, на волі і активно свариться з НАБУ в публічному просторі. Причому не один: за нього заступилася, назвавши справу політичною розправою, Юлія Тимошенко.

Помилочка вийшла

Курйозний випадок стався вдома у Олега Ляшка: до нього з обшуком нагрянули бійці Генеральної прокуратури. Втім, швидко пішли: як пояснили згодом – помилилися адресою. Там поруч, мовляв, Андрій Клюєв живе, а до нього приходили в рамках розслідування справи про розгін Майдану.

Зайшли може і помилково, та ось увагу громадськості до розкішного будинку Ляшка (вказаного у декларації, але офіційно орендованого за заниженою ціною близько 5 тисяч гривень) вдалося привернути.

Декомунізація телеефіру

22 червня у декількох облцентрах України відбулись ріденькі демонстрації – комуністи мобілізували прорадянський електорат. Вистачило тільки на сотню-дві людей по країні та на два затримання за використання забороненої символіки – в Харкові та Запоріжжі. «Хунта» завдала удару у відповідь: ліцензії був позбавлений телеканал «Гамма», що належить синові лідера КПУ Петра Симоненка і який використовувався для просування відповідних «меседжів».

Президент на передовій

У п'ятницю Президент України Петро Порошенко раптово і без попередження доїхав до передової і побував на двох визначних опорних пунктах – у «Республіці Міст» та в «будинку з басейном», які знаходяться за 800 і 2500 метрів від лінії перетину відповідно. Там він вручав нагороди бійцям, які найбільше відзначилися у боях, а також підписав указ про демобілізацію «п'ятої хвилі». За словами Президента, якщо б не відмовилися від старої логіки ведення війни, вже була б оголошена восьма хвиля. А так ні, замість мобілізованих набираються контрактники.

Фактично це означає, що бійці п'ятої черги мобілізації повернуться додому до кінця липня. Таким чином, з мобілізованих у строю залишається тільки шоста хвиля.

Хроніки окупації

Служба безпеки України вислала з країни російського офіцера, який працював у складі Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню, полковника Володимира Чебана. Він передавав бойовикам оперативні дані по роботі ОБСЄ і займався фальсифікацією інформації про обстріли у зоні АТО, що підтверджують опубліковані СБУ записи телефонних переговорів.

Тим часом у звільненій частині Донецької області суд дав 9 років в'язниці зраднику з лав української міліції, який був навідником при обстрілі Маріуполя 24 січня 2015 року, внаслідок якого загинули 30 осіб.

А в окупованому Донецьку стався замах на ватажка банди «Сомалі» Моторолу - у всякому разі, так стверджує «сепаратістенфюрер» Олександр Захарченко. Мовляв, підірвали фугас поруч з лікарнею, куди ця хвора людина приїхала міняти пов'язочку. Для нас ця новина цікава в першу чергу опублікованими сепаратистами фотопідтвердженнями того, що цей самий Моторола таки поранений в ліве око.

А в «ЛНР» спробували полагодити лінію електропередач. І знеструмили значну частину області. Обіцяли, що закінчать до 23 червня, але на момент написання цієї статті (25 червня) світла у низці міст (Краснодон, Стаханов, Ровеньки) все ще не було.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО