Переговори з Олландом розставлять крапки над «і» перед «нормандською» зустріччю

Олександр Леоновполітолог

Зараз важливо втримати єдину лінію трьох сторін учасників «нормандського формату» та переконатися, що всі дотримуються її.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи візит Петра Порошенка у Францію та переговори з Франсуа Олландом.

«Безумовно, переговори будуть щодо Мінського процесу, оскільки важливо весь час підтримувати формат «нормандської четвірки» таким, щоб три сторони виступали з єдиною точкою зору, й довгий час Президенту України вдавалося це утримувати саме так», – констатував Леонов.

На переконання експерта, візит зараз є важливим, особливо в світлі останніх подій, зокрема резолюції про зняття санкцій із РФ, хоча вона має рекомендаційний характер, але водночас тягне за собою інформаційний тон, який у Кремлі намагаються використовувати.

«Фактично, це контрхід України, щоб нівелювати інформаційні хвилі, які Росія здіймала останнім часом», – пояснив політолог.

Крім того, за його словами, в зв'язку з очікуваною зустріччю в «нормандському форматі» Президент зараз розставляє, умовно кажучи, останні крапки над «і». Аналогічна ситуація була, коли був візит до Берліна. Саме тоді вдалося домовитися, що на першому місці – питання безпеки, а вже потім – політичного характеру.

Також, на його думку, Франція не тиснутиме на Україну в питанні виборів і, скоріш за все, риторика про те, що Франція наполягає на виборах, є більше елементом російської пропаганди.

Нагадаємо, 8 червня французький Сенат ухвалив резолюцію про зняття санкцій із Російської Федерації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО