ВАСУ хоче заблокувати судову реформу: стало відоме рішення Порошенка

Президент України Петро Порошенко, незважаючи на прохання Вищого адміністративного суду (ВАСУ) ветувати закон про судочинство та статус суддів, підпише документ і дасть старт судовій реформі.

Таку впевненість висловив політичний аналітик Павло Нусс, повідомляє «Слово і Діло».

Щодо «люстраційного шабашу» Конституційного Суду (КС має намір скасувати закон про люстрацію), то, на думку Нусса, тут потрібен контроль і тиск громадськості, нації та політиків.

«Думаю, за цим реваншем суддів варто очікувати спробу активізувати політичну кризу, яка все одно завершиться захистом національного інтересу», – аналізує експерт.

Нусс також упевнений, що публічна реакція Президента на останні події «буде однозначно». «Статус зобов'язує до детального зважування ситуації», – пояснив аналітик затримку офіційного коментаря Порошенка.

Нагадаємо, закон №4734 «Про судоустрій та статус суддів» Верховна Рада ухвалила 2 червня. За проект закону проголосував 281 народний депутат.

Закон позбавляє Президента права створювати та ліквідовувати суди – відтепер це компетенція законодавців. Водночас призначення самих служителів Феміди буде проводитися тепер без урахування 5-річного випробувального терміну, тобто посада надаватиметься безстроково з моменту обрання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО