Депутат розповів, скільки Україна заплатила РФ за газ із початку незалежності

Україна за час незалежності заплатила $100 млрд лише Росії без урахування купівлі газу в Туркменістану та інших країн.

Про це 26 травня повідомив народний депутат і в. о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та безпеки Олександр Домбровський у рамках енергетичного конгресу «Енерго Весна 2016», повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Нафторинок».

«За час незалежності ми заплатили $100 млрд лише Росії, це без урахування купівлі газу в Туркменістану та інших країн», – зазначив Домбровський.

За його словами, Україна споживає газу більше, ніж усі балтійські та скандинавські країни разом.

«Ми споживаємо газу більше, ніж Франція, при тому, що ВВП Франції 2,5 трлн євро, а ВВП України – $100 млрд», – підкреслив він.

За його словами, Україна прийшла до такої ситуації, тому що витрачала колосальні суми на імпорт природного газу з інших країн і вела неефективну енергетичну політику.

Водночас він додав, що через 3-4 роки Україна має всі шанси позбутися імпорту природного газу.

«Перший видобуток за всі роки був стабільним, на рівні 18-20 млрд куб. м. Імпорт постійно скорочується. Сподіваємося, через 3-4 роки зможемо відмовитися від імпорту зовсім», – заявив Домбровський.

Нагадаємо, що НАК «Нафтогаз України» оприлюднила інформацію про фактичні ціни та обсяги імпортованого газу, відповідно до якої середньозважена ціна сировини в I кварталі 2016 року склала $198 за тис. куб. м.

Як повідомлялося раніше, «Нафтогаз України» повністю погасив тіло та відсотки за револьверним кредитом від Європейського банку реконструкції та розвитку в сумі $300 млн.

«Слово і Діло» зафіксувало 14 обіцянок Олександра Домбровського, з яких він виконав 5. Коефіцієнт відповідальності політика становить 36%. З повним переліком обіцянок Домбровського можна ознайомитися на сторінці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО