Обмін чи акт доброї волі РФ: експерт прокоментував повернення Савченко

Ганна Малкінаполітичний експерт

Сценарій подвійного помилування є досить складним. З процесуальної точки зору, без офіційного дозволу Савченко президент РФ Володимир Путін не може її помилувати.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповіла політичний експерт Анна Малкіна, аналізуючи процес обміну Надії Савченко, варіант подвійного помилування та інформацію про те, що Президент України Петро Порошенко прибуде сьогодні в РФ для обміну льотчиці на ГРУшників.

«Безумовно, є й той факт, що не обов'язково сама Савченко має звертатися щодо помилування, це можуть зробити адвокати, громадські правозахисні організації, але знову ж таки, вони не мають на це права без її офіційної згоди», – пояснила Малкіна.

За її словами, позиція Савченко відома – згоди не було, тому ситуація дуже незрозуміла й перебуває в стані латентної прихованої політики.

Крім того, як зауважила вона, в Мін’юсті й досі немає офіційних звернень про передачу, екстрадицію.

«Є два варіанти: помилування та екстрадиція з відбуванням покарання в Україні, але й для цього потрібно погодитися з вироком суду», – наголосила Малкіна.

Також, як зауважила вона, щодо можливого обміну Савченко вже сьогодні, то це важко назвати «актом доброї волі».

«Це не можна буде пояснити з юридичної точки зору. Рішення не вкладатиметься в дію українського, російського чи міжнародного законодавства чи Конвенції, яка регулює обмін полоненими. З іншого боку, не варто виключати, що це може бути частиною пропагандистської машини, яка у РФ працює наповну», – проаналізувала Ганна Малкіна.

Як відомо, сьогодні, 25 травня, Президент України Петро Порошенко помилував російських ГРУшників Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова.

ЗМІ повідомляють, що українська льотчиця Надія Савченко може повернутися в Україну вже сьогодні, а для її обміну до Ростова-на-Дону вже нібито відправився президентський літак.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО