Експерт розповів, чому Гройсман вирішив зняти третину повноважень із Кабміну

Тетяна Луповаполітичний експерт, конфліктолог

Набагато ефективніше було б не віддавати повноваження, а відкрити те, як у нас ухвалюють Держбюджет, і нести відповідальність за свої рішення.

Про це в коментарі «Слово і Ділу» розповіла політичний експерт, конфліктолог Тетяна Лупова, аналізуючи рішення прем'єр-мністра Володимира Гройсмана віддати третину урядових функцій міністерствам та місцевим органам.

«До призначення Гройсмана прем'єром була наступна ситуація: всім керував Президент, але винним у більшості випадків був прем'єр-міністр. Зараз «свій» прем'єр, який не може бути винним, тому все перевели на регіони», – пояснює ситуацію Лупова.

При цьому, як зазначила вона, не зовсім зрозуміло, як це вирішуватиметься на законодавчому рівні.

«Яким чином передати повноваження на місця, якщо в кожному міністерстві є вибудувана структура? Умовно кажучи, в кожній міській адміністрації є чиновник, відповідальний за певний напрямок, і він підпорядковується і Міністерству, і місцевій адміністрації. При цьому всі, хто призначається на посади, узгоджені з місцевою владою й часто не без узгодження із самим міністерством», – аналізує експерт.

Скоріш за все, як припускає конфліктолог, це робиться лише для того, щоб зробити винними у всьому регіони, а не прем'єра.

Додамо, що на презентації плану Кабміну на 2016 рік Володимиру Гройсману запевнив, що головний пріоритет уряду – забезпечити високий рівень життя громадян, для чого необхідна стабілізація та економічне зростання.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО