Чому закон про держслужбу можуть відкласти? Оцінка експерта

Юрій Ганущакексперт з питань місцевого самоврядування

Позиції в законі, які передбачають просування по службі, дійсно потрібно серйозно доопрацьовувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань місцевого самоврядування Юрій Ганущак, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що закон про держслужбу потребує доопрацювання.

«Проблема в тому, що в законі є декілька позицій, які є абсолютно новими. Це позиція, яка вказує, що є політичні посади. Наприклад, помічники депутатів – це фактично обслуговуючий персонал, а не державні чиновники. Це позитив. Є конкурси – також зміна на краще. Проблема в тому, що нормальна практика передбачає внутрішній конкурс, тобто з вулиці людей не буде», – пояснює Ганущак.

За його словами, проблема в тому, що ротація, яка є територіальною частиною і є обов'язковою по суті, не вписується в цей закон.

«Якщо дивитися на конституційні зміни, то префект є ключовою фігурою держави на території, а це й передбачає саме ротацію. Тобто на посаду префекта у регіон приходить префект з іншого регіону. В положеннях даного закону цього не виписано. Ротація — це зміна місця служба, а цих речей немає», - аналізує експерт.

Також, як підкреслив спеціаліст, відтермінувати закон можуть на рік, тому що, якщо відкладають, то на бюджетний період. У цьому також є проблемні аспекти.

На переконання експерта, однозначно, зараз ті позиції, які мають політичний характер, потрібно впроваджувати. Це те ж саме розмежування посад політичних та кар'єрних.

«Речі, які регулюють просування по службі, потрібно доопрацьовувати. Ці недоліки, які належать до держслужби, позначаться й на законі про органи місцевого самоврядування. Наприклад, секретар у справах великого міста прирівнюється до секретаря сільської ради. Але всі розуміють, що навантаження різні, хоча посада однакова. Тоді виникає питання ротації чи переходу службовця із системи місцевого самоврядування в систему державну. Так роблять всі країни», - проаналізував ситуацію Юрій Ганущак.

Як відомо, законом передбачено, що з 1 травня всі призначення в системі державної служби, включаючи заступників міністрів, держсекретарів повинні бути за результатами публічних конкурсів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО