Керівництво ГПУ можуть віддати представнику МВС – експерт

Віталій Куликполітичний експерт

Існує велика ймовірність того, що ситуація в ГПУ дійде до межі й доведеться взагалі перезавантажити систему.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, політолог Віталій Кулик, аналізуючи ситуацію з обранням нового генпрокурора та заяву Юрія Севрука, який виступив проти виборів генпрокурора на відкритому конкурсі.

«Може скластися ситуація, коли просто урветься терпець й постане питання про те, щоб звільнити з Генпрокуратури всіх та набрати нових людей, змінивши перед цим законодавство й дозволивши приймати до ГПУ людей не із системи. До цього може дійти й лише таким чином можна знести наявну систему та побудувати нову», – розмірковує Кулик.

Щодо кандидатур, то, на переконання експерта, Юрій Луценко є найменш вірогідним претендентом на посаду генпрокурора.

На його думку, не виключено, що будуть нові кандидатури, зокрема хтось із МВС або Матіос, який наразі очолює військову прокуратуру.

«Найкращий варіант – створення цілком нової системи, але це забере багато часу», – вважає він.

«Має бути перехідний період, під час якого можна провести конкурс. Це очікування, але якщо такого не відбудеться, то довіра до ГПУ точно не з'явиться. Орган залишатиметься каральним в інтересах певної частини влади. Час від часу ми будемо свідками критики й у підсумку це призведе до втрати довіри до прокуратури міжнародних інвесторів та Заходу», – пояснює політолог.

Якщо влада має інстинкт самозбереження, то буде очищення системи від спротиву й система буде реформована.

«Дуже малоймовірно, що політик здатен реформувати систему», – резюмував Віталій Кулик.

Як відомо, минулого тижня депутати вже ініціювали ухвалення змін до законодавства, задля призначення Юрія Луценка до ГПУ. Сам Луценко заявив, що не проти очолити Генпрокуратуру.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО