Криза змушує Порошенка консолідувати вірних йому людей

Довготривала політична криза в Україні змушує Президента Петра Порошенка робити ставку на політиків, які проявляють найбільшу відданість Главі держави. Одним із них є нинішній спікер Верховної Ради Володимир Гройсман.

«Це спроба взяти під контроль критичну ситуацію, яка склалася в країні за його безпосередньої (Президента Порошенка – Ред.) участі», – пише Катрін Кальвайт, автор найбільшої щоденної газети ФРН Süddeutsche Zeitung, повідомляє «Слово і Діло».

Політична ситуація в Україні є вкрай нестабільною. Все може згорнутися в один момент. «Ситуація в країні більш ніж критична: референдум у Нідерландах поставив під сумнів майбутнє Угоди про асоціацію з ЄС. На сході України з великою інтенсивністю поновилися військові дії, Мінські угоди практично заморожені», – пише Кальвайт.

Нинішня влада також повністю дискредитована в очах громадськості на предмет готовності проводити реформи, які Україні потрібні, як повітря. «Економіка загрузла в кризі, інфляція перекриває слабкі показники зростання. МВФ не поспішає з черговим кредитним траншем», – підкреслила серйозність ситупції в Україні журналістка.

Крім загального негативного тла в країні, Прошенку доводиться також захищати й свої власні інтереси. В тому числі й у Верховній Раді. Яскравим прикладом тут виступає галас навколо викриття «панамського досьє». Йдеться про офшорну компанію, яку Порошенко створив в 2014 році та не вказав у податковій декларації. Ця новина сильно підірвала довіру українців до Президента.

Саме тому ставка на Гройсмана є одним із останніх козирів Президента. Важливість цього кроку підкреслюють слова Порошенка, який пригрозив «розпустити парламент, якщо депутатам не вдасться зблизити свої позиції».

Газета пише, що Володимир Гройсман – один із вірних соратників Президента України. На постаді спікера парламенту він координував безліч питань, що входять у сферу інтересів Порошенка як Глави держави, так і одного з найбільших власників в Україні. Гройсман вважається людиною енергійною та абсолютно відданою Порошенку.

Незважаючи на слабку довіру українців до Президента, його політичні партнери, керівництво ЄС і США продовжують вважати його фігуру невід'ємною частиною стабільності в Україні. Для того, щоб не скотитися в неконтрольований хаос, Президенту потрібно хоча б частково відновити свої політичні та репутаційні позиції. За допомогою Гройсмана він планує сформувати уряд і уникнути нових парламентських, а потім і президентських виборів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО