«Центренерго» може заробляти 1 млрд гривень на рік – експерт

За 9 місяців минулого року ПАТ «Центренерго» отримала 240 млн грн збитків. Із приходом нинішнього керівника лише за перші три місяці 2016 року компанія отримала 22 млн грн прибутку.

Такі дані в ефірі каналу «112 Україна» озвучив експерт енергетичного ринку Віталій Кропачов, інформує «Слово і Діло».

При цьому він зазначив, що як тільки з'явилися дані про реальні заробітки компанії, відразу ж виникло питання зміни її керівника. «До цього часу такого питання в МЕРТ не було. Питання: хто хоче змінити менеджера? Тим більше, за моєю інсайдерською інформацією, хочуть привести конкурсантів, які нібито проходять, із російським паспортом», – заявив Кропачов.

Експерт пов'язує галас навколо конкурсу з обрання нового директора «Центренерго» з тим, що на сьогоднішній день існує профіцит на ринку енергетики. «І коли компанія почала працювати на порядок вище всіх інших і почала приносити прибуток, відразу постало питання – вона стала заважати. Значить, хтось діє в інтересах когось», – зазначив він.

«Я б порекомендував НАБУ перевірити діяльність МЕРТ. У чиїх інтересах це відбувається. Я впевнений, що, скоріш за все, якщо це робилося під російську компанію, то розглядається як ринок російський. Вугілля там дешевше. Але ринок там стагнує. Скоріш за все, програма така – завезти сюди російське вугілля», – аналізує експерт.

Резюмуючи, Кропачов підкреслив, що виступає категорично проти приватизації будь-якого держпідприємства, яке приносить прибуток, в тому числі й «Центренерго». «Чомусь в інших держпідприємствах, але зі 100% часткою держави, конкурси не проводять», – додав він.

Нагадаємо, 8 квітня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов фізичної особи про порушення законодавства при проведенні конкурсного відбору на посаду керівника ВАТ «Центренерго». Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що на посаду керівника державної енергокомпанії намагалися призначити пана Фаворова – громадянина з російським паспортом, колишнього співробітника корпорації ДТЕК Ріната Ахметова.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО