Розенко розповів, як через соцвиплати Україна фінансує терористів

Бойовики самопроголошених «ДНР» і «ЛНР» користуються недосконалістю механізму соціальних виплат для переселенців, через що кошти Державного бюджету нерідко потрапляють до рук терористів.

Про це в інтерв'ю журналу «Фокус» розповів міністр соціальної політики України Павло Розенко, передає «Слово і Діло».

За його словами, механізм досить простий: на підконтрольну уряду територію привозять стоси документів, за якими місцеві органи влади здійснюють фіктивну реєстрацію людей, що за фактом проживають на окупованій території. Потім кошти з банківських карт обготівковуються й потрапляють до рук бойовиків, при цьому люди, на яких здійснюється соцвиплата, часто про неї навіть не здогадуються.

«Влада» так званих ЛНР-ДНР просто збирає документи, користується послугами злочинних схем та корумпованих чиновників, а потім соцдопомога з українського Держбюджету йде на фінансування терористів. Днями в Запорізькій області порушено чергове кримінальне провадження – СБУ виявило, що через такі маніпуляції соцдопомогу отримували навіть бойовики. Це неприпустимо», – заявив Розенко.

Міністр стверджує, що одним зі способів боротьби з фейковими переселенцями є порівняння баз даних Мінсоцполітики, СБУ, прикордонної та міграцііонной служб.

«На основі цих баз СБУ формує списки осіб, які потребують особливої ​​перевірки, й передає їх місцевій владі. Робота з верифікації переселенців тільки почалася, але я вважаю, що ми знайшли дуже хороший варіант. Адже ми не чіпаємо реальних переселенців», – додав Розенко.

Нагадаємо, раніше в Службі безпеки України підрахували, що лише в Донецькій області з початку 2016 роки фейкові переселенці отримали від держави близько 10 млн грн.

Павло Розенко на сьогодні має в своєму активі 38 виконаних обіцянок з 73, що дозволило йому посісти 9 місце в рейтингу відповідальності міністрів українського Кабміну.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО