Сьома хвиля мобілізації: експерт розповів про реальні проблеми оборони

В'ячеслав Білоусвійськовий спеціаліст

Вже давно потрібно визначитися, тому що сьогодні говорять про перехід на контрактну армію, завтра – призов, а потім оголошують, що на контракт немає грошей.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів воєнний експерт, полковник запасу, колишній глава Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус, аналізуючи інформацію про те, що на строкову військову службу призов почнеться 5 травня, але сьомої хвилі мобілізації, можливо, взагалі не буде.

«Проблема в тому, що оборонна галузь не керується з одного центру. Потрібна політична воля, закріплення повноважень Міноборони, Генштабу на законодавчому рівні, а не указом Президента. Функції чітко не визначені», – констатував Білоус.

Крім того, як наголосив експерт, є тиск з боку РФ: бряцання зброєю, заяви про 30 тисяч на кордоні, провокації в Балтії – це все почерк Путіна, а європейці дипломатично йому підігрують.

«В Україні ж миттєво реагують і починається лише нагнітання ситуації. Але нічого не станеться. Путіну не потрібні ані території, ані люди, які там живуть», – підкреслив військовий.

«В «Укроборонпромі» є «професіонал» Пашинський. Проблема в тому, що в нашій партійній системі висуваються такі люди, що якби їх запустити на виборчий округ, то складно сказати, хто голосував би за Пашинського. На жаль, в Україні просто немає державної стратегії розвитку оборонної галузі», – проаналізував ситуацію В'ячеслав Білоус.

Як відомо, ще минулого року міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що буде звертатися до Президента України Петра Порошенка щодо повного переходу армії на професійну контрактну основу. Проте в Генштабі повідомили, що це неможливо через брак фінансових ресурсів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО