Порошенко закликав Раду Європи направити спецмісію контролю за українськими в'язнями до РФ

Президент України Петро Порошенко звернувся до Ради Європи з проханням направити в Росію спеціальну місію для моніторингу ситуації з ув'язненими в РФ громадянами України.

Про це він заявив під час зустрічі з комісаром Ради Європи з прав людини Нільсом Муйжніексом, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс».

«Маємо використовувати всі можливості, включаючи направлення спеціальної місії, для контролю за ситуацією з ув'язненими українцями та запровадити інші необхідні механізми, в тому числі моніторинг Росії Європейським комітетом з питань запобігання катуванням», – зазначив Глава держави.

Порошенко також поінформував комісара ЄС про ситуацію на Донбасі. Він повідомив про катастрофічну гуманітарну ситуацію, викликану збройною агресією Російської Федерації проти України, зазначивши, що Росія як держава-окупант несе повну відповідальність за всі порушення прав людини в цьому регіоні.

Порошенко порушив питання також і про пригноблення кримських татар в окупованому Росією Криму. Одним з останніх кричущих випадків стало ініціювання заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

Своєю чергою, комісар РЄ зазначив, що заборона Меджлісу може негативно вплинути на тисячі людей, які будуть асоціюватися з екстремістами відповідно до російського законодавства і зазнають переслідувань.

Нагадаємо, що в результаті зіткнення турецького суховантажу «Ліра» з опорою моста, що будується в Керченській протоці між Краснодарським краєм та окупованим Кримом росіяни отримали збитків на 120 млн руб.

Раніше США запевнили, що санкції проти РФ не знімуть до повернення Криму Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО