В ЄБРР визначили найцікавіші сфери для інвестицій в Україну

У 2016 році Європейський банк реконструкції та розвитку планує вкласти в Україну близько 1 млрд євро інвестицій, які в першу чергу будуть спрямовані на приватний бізнес.

Співвідношення обсягу кредитування держсектора та бізнесу складе приблизно 45 до 55% на користь останнього, повідомив в інтерв'ю «Європейській правді» директор представництва ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, передає «Слово і Діло».

«45 на 55 (відсотків – Ред.) на користь приватного сектора. Це нинішній баланс. Якщо дивитися на семантику проектів, то дуже важливим сектором залишається сільське господарство у всіх його проявах. Також дуже важливі й перспективні логістичні проекти. Розраховуємо в 2016 році зробити пару проектів з ІТ-компаніями. Буде цікаво», – заявив Аджунер.

За словами фінансиста, пріоритетними також є проекти, пов'язані з енергозбереженням.

«У квітні запускаємо програму, яка спрямована на заходи щодо поліпшення енергозбереження в житловому секторі, особливо для багатоквартирних будинків. Програма буде реалізовуватися через українські банки. Ми розраховуємо, що вона дозволить нівелювати ефект, викликаний недавнім підвищенням тарифів», – зазначив він.

Щодо державного сектора, то тут можливості фінансування різних проектів безпосередньо пов'язані з підтримкою державних реформ, зазначає глава представництва ЄБРР. Поки йдеться в першу чергу про дороги, енергетику та газовий сектор.

«Фінансування в цих сферах саме собою неможливе. Воно пов'язане з підтримкою реформ. Ми залучаємо грантову й донорську допомогу на роботу консультантів, розробку законодавства. Хорошим прикладом може служити кодекс корпоративного управління й реструктуризації «Нафтогазу». Гроші надавалися під конкретні реформи в компанії, й ці реформи відбуваються», – пояснив Аджунер.

Нагадаємо, як раніше писало «Слово і Діло», ЄБРР виділив кредит у розмірі 300 млн євро на модернізацію української газотранспортної системи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО