Кабмін ухвалив антикорупційні правила користування надрами

Уряд України вніс зміни до постанови КМУ, згідно з якою надання спецдозволів на користування надрами буде здійснюватися через проведення аукціонів.

Про це пише прес-служба Українського кризового медіа-центру, повідомляє «Слово і Діло».

У документі, ухваленому Кабміном, є низка істотних змін. «Ключова з них – це прозора процедура, яка не лише створює сприятливі умови для інвестора, а й значно зменшує корупційні ризики», – каже перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів.

Відтепер вся інформація стає публічною: термін подання заявок, їхній час. І все це ще до проведення конкурсу. Проведення конкурсів на отримання права спеціальних дозволів на користування надрами будуть транслюватися на сайті Державної служби геології та надр України.

«Кожен з нас зможе стежити за тим, як проходитиме цей аукціон. Крім того, в онлайн-режимі можна буде отримувати інформацію про будь-які процедурні дії – надання дозволів або, навпаки, відмови», – пояснює Ковалів.

Примітно, що нововведення в проведенні аукціонів зобов'язують потенційного інвестора вказувати бенефіціара та всіх пов'язаних із ним осіб. Таким чином, істотно спрощується розпізнання сумнівних інвесторів із реєстрацією в офшорних зонах.

«Якщо в компанії є група осіб, одна з яких не виконує роботи та не користується надрами, або має заборгованості за рентними платежами, відповідно, доступ обмежать для всіх осіб такої групи», – зазначила Юлія Ковалів.

Нагадаємо, у ФДМ вважають, що продавати державне майно за старим законодавством нерентабельно.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», однією з основних причин інтересу керівництва Сполучених Штатів Америки в Україні є її багаті природні ресурси та економічні активи у вигляді низки потужних державних підприємств.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО