Суд роз’яснив, як поділять повноваження прокуратура й ДБР

Прокуратура продовжуватиме вести справи, підслідні Державному бюро розслідувань, аж до моменту, коли ДБР зможе почати щодо них досудові провадження.

Про це йдеться в роз’ясненні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, пише «Слово і Діло».

В суді уточнили, що, згідно п. 2 р. 4 закону «Про державне бюро розслідувань» та абз. 2 п. 1 «Перехідних положень» Кримінально-процесуального кодексу України, передача матеріалів відбувається у тримісячний термін після початку здійснення Державним бюро розслідувань функції досудового розслідування.

«Тобто початок дії положень частини 4 статті 216 КПК України пов’язаний не з моментом набуття чинності закону, який регулюватиме діяльність Державного бюро розслідувань України як державної установи, а з моментом початку здійснення останнім функцій органу досудового розслідування», – роз’яснили у Вищому спеціалізованому суді.

До того часу повноваження досудового розслідування будуть здійснювати слідчі органів прокуратури.

Нагадаємо, раніше громадськість висловлювала побоювання, що через те, що закон про ДБР набув чинності з 1 березня 2016 року, прокуратура може втратити право вести низку кримінальних і цивільних проваджень. Серед них, зокрема, справи, що стосуються розгону й розстрілу Євромайдану, а також розслідування проти колишніх українських високопосадовців.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО