Експерт розповів, чим загрожує намір росіян прокласти по дну Чорного моря новий газопровід

Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

РФ намагається підштовхнути своїх потенційних союзників до реалізації «Північного потоку-2».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт, співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, аналізуючи інформацію про те, що «Газпром» анонсував новий газопровід по дну Чорного моря.

«Газпром» намагався ініціювати два проекти й навіть були підписані відповідні угоди: «Південний потік», який поки що не є успішним, та «Турецький потік», який ніхто не скасовував, але зважаючи на стан відносин між Туреччиною та РФ, просування його поки не є помітним», – зазначив експерт.

«Меморандум, що зараз підписаний в Італії, передбачає, що буде трубопровід, який пройде по дну Чорного моря та вийде або в Болгарії, або в Румунії. Цей меморандум скоріше спрямований на те, щоб підштовхнути потенційних учасників передусім навіть не «Турецького потоку», а «Північного потоку-2». Саме цей проект є найбільш імовірним наразі. Якщо він буде реалізований, то в «Газпрома» не буде потреби будувати ще якийсь проект по дну Чорного моря», – пояснив Дмитро Марунич.

Для України, як зазначив експерт, це може бути суттєвою загрозою, оскільки «Газпром», якщо реалізує проект, зможе значно скоротити транзит газу через Україну, хоча й не до нуля, але робота частини ГТС України буде нерентабельною.

«Така загроза дійсно існує», – наголосив він.

З іншого боку, спеціаліст відзначив, що наразі все перебуває навіть не на рівні техніко-економічного обґрунтування й передчасно робити якісь висновки не варто.

Як повідомлялося раніше, дії «Газпрому» з будівництва транспортних потужностей в обхід України призвели до того, що він повинен буде заплатити за транзит газу до 2019 року на $16 млрд більше.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО