Хто може замінити Яценюка на посаді прем'єра? Думка експерта

Відправити уряд Яценюка у відставку можна, але новий будуть створювати дуже довго, у той час як нинішній склад може працювати в статусі в. о.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, аналізуючи звіт уряду та можливі кандидатури на посаду прем'єр-міністра України.

«Вірогідність відставки уряду є надзвичайно високою, а вже за яким сценарієм далі піде країна, сказати складно. Один із варіантів – в. о. міністрів на певний період. Також може бути початок реалізації переформатування коаліції та уряду. Третій варіант – дострокові вибори. Хоча малоймовірно, що вони готуються на найближчий час», – вважає політолог.

За його словами, ситуація в парламенті наступна – відправити уряд Яценюка у відставку легко, а от склепати нову коаліцію та новий уряд – надзвичайно складно.

«На посаду прем'єра розглядають кандидатури Саакашвілі, Тимошенко, Гройсмана та Яресько», – констатував він.

Але, на переконання експерта, всі ці кандидатури об'єднує одне – вони не мають достатньої підтримки в парламенті.

«Тимошенко за цєї структури парламенту нереально стати прем'єром. Вона не має підтримки, а фракції з 18 людей замало», – пояснив він.

«Гройсман – взагалі не варіант, тим паче, що західні партнери дуже бояться монополізації влади в Україні в руках однієї партії. А якщо Гройсман стане прем'єром, то «БПП» монополізує всі ключові посади в державі. Західні партнери цього не допустять», – переконаний Мокан.

Яресько, на його думку, може бути технічним прем'єром, але вона сама поки не висловлювала особливого бажання обійняти цю посаду.

Щодо Саакашвілі, то враховуючи, що йому надали громадянство нещодавно, ані депутатом, ані Президентом найближчим часом він бути не може відповідно до законодавства. У нього залишається єдиний варіант – робота в уряді.

«Хоч він і говорив, що його не цікавлять посади в уряді, він націлений саме на прем'єрство. За бажання він може назбирати депутатську групу в парламенті, але 226 голосів за його призначення наразі немає», – проаналізував ситуацію Василь Мокан.

Як відомо, Айварас Абромавичус після своєї відставки заявив, що уряд має очолити людина з чистою репутацією, якою, на його думку, є міністр фінансів України Наталія Яресько.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО