Ціною збереження коаліції стане принесення в жертву генпрокурора – експерт

Урядова агонія триватиме, а вплив Президента на парламент та уряд збільшуватиметься, що в підсумку призведе до перевиборів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Валентин Гладких, аналізуючи звернення Президента України Петра Порошенка, який закликав генпрокурора та прем'єр-міністра піти у відставку.

«З боку Президента це певний гросмейстерський хід. Далі все одно все буде реалізовуватися в межах того сценарію, що пріоритетом є збереження парламентської коаліції. Скоріш за все, уряд Яценюка або повним складом піде у відставку, або частково буде переформатований. Водночас варто розуміти, що навіть за умови збереження парламентської коаліції всі її члени будуть підкилимно готуватися до дострокових парламентських виборів», – розмірковує Гладких.

Цього разу, як відзначив політолог, Президент тактично виграв, але ця перемога не принесе йому результатів.

«Було 11 міністрів Президента, а зараз під приводом технічного уряду поставлять ще більше підконтрольних Президенту людей, яких називатимуть технократами. Просто тепер за їх діяльність значно більшу відповідальність нестиме особисто Президент», – переконаний він.

Крім того, як розповів експерт, ситуативно рейтинги Порошенка можуть зрости.

«Певне зростання рейтингів може бути на підставі того, що йде у відставку прем'єр-міністр із дуже високим антирейтингом. Та ж сама ситуація з генпрокурором. Безумовно, коли все скидають на таких одіозних фігур, у виграші буде той, хто їх знімає», – зауважив Валентин Гладких.

Але проблема в тому, чи є на сьогоднішній день голоси у ВР, щоб призначити нового генпрокурора? Чи буде той самий генпрокурор із приставкою в. о.? Наскільки новий буде ефективнішим за нинішнього?

«Це ж стосується й уряду. Чи є в парламенті голоси, щоб сформувати новий уряд? Чи новий уряд буде кращим за нинішній? Безумовно, якийсь план на Банковій є, але всі усвідомлюють, що попри тимчасове збереження коаліції ціною принесення в жертву Шокіна та уряду, все одно внутрішньокоаліційна боротьба між фракціями рано чи піздно призведе до дострокових парламентських виборів», – проаналізував ситуацію політолог Валентин Гладких.

Додамо, що сам Арсеній Яценюк напередодні заявляв, що Кабмін піде у відставку в разі, якщо Верховна Рада ухвалить рішення про його переформатування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО