У «Газпромі» підрахували газ, що поставляється в «ЛНР/ДНР»

У 2015 році «Газпром» поставив на тимчасово окуповану територію Донбасу 1,7 млрд куб. м газу.

Згідно зі звітом компанії, минулого року російський монополіст поставив на територію окупованих районів Донецької та Луганської областей 1,7 млрд куб. м газу за ціною $186 за тисячу кубометрів, повідомляє «Слово і Діло».

Річний обсяг поставок природного газу в Україну в 2015 році склав 7,827 млрд куб. м. «Укртрансгаз», своєю чергою, повідомляє про отримання від «Газпрому» 6,118 млрд куб. м газу в 2015 році. В результаті різниця становить 1,709 млрд куб. м, при цьому велика частина цього обсягу – 818 млн куб. м – припала на четвертий квартал 2015 року.

Ціна газу, що поставляється на непідконтрольних Києву території Східної України, становить $317,874 млн.

Раніше «Газпром» стверджував, що за підсумками дев'яти місяців українська сторона заборгувала йому «за поставки газу на південний схід України близько $256,5 млн». У звіті за четвертий квартал рядок про цей борг відсутній.

Відзначимо, що НАК «Нафтогаз України» припинив подачу газу на непідконтрольні території 18 лютого 2015 року з причини «численних пошкоджень газотранспортної інфраструктури». Росія зголосилася забезпечити окуповані території газом, але Київ відмовився за нього платити.

Нагадаємо, що ціни на газ в контракті з Україною прив'язані до середньоквартальної ціни на нафту. Відповідно до формули, на цю мить ціна газу зі знижкою становить $212 за тисячу кубометрів, якщо в I кварталі ціна на нафту протримається на рівні $30, в II кварталі ціна на газ для України впаде приблизно до $185 за тисячу кубометрів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО