ЄС зняв санкції з Лукашенка

Євросоюз скасував дію санкцій проти 170 громадян Білорусі, серед яких президент республіки Олександр Лукашенко.

Про це в своєму Twitter повідомив брюссельський кореспондент RFE/RL Рікард Йозвяк, передає «Слово і Діло».

Зокрема, Рада ЄС скасувала візові заборони та розморозила активи Лукашенка. «Рішення про зняття частини рестриктивних заходів щодо Білорусі набуде чинності з моменту публікації в Офіційному журналі ЄС 16 лютого», – йдеться в заяві Ради.

Крім того, ЄС зняв санкції з трьох білоруських компаній. При цьому ембарго на поставки зброї та спецтехніки в Білорусь продовжує діяти.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр зазначив, що в ЄС «не такі наївні, щоб вірити, що Білорусь зміниться за один день».

«Ми будемо стежити. Ми можемо визначити це сьогодні словами «критична взаємодія», – додав глава МЗС Німеччини.

Нагадаємо, перші санкції проти білоруських юридичних і фізичних осіб запровадили ще в 2002 році. Це рішення було пов'язане з порушенням прав людини. У 2006 році ЄС посилив санкції, розширивши список громадян Білорусі, яким заборонений в'їзд до ЄС, а також заморозив активи низки чиновників. Після президентських виборів у 2010 році і до 2012 року Євросоюз розширював список чиновників, які потрапили до «чорного списку ЄС».

У жовтні минулого року частину санкцій проти білоруських компаній скасували США. Зокрема, йдеться про компанії «Білорусьнафта», «Белнафтохім» та її філія в США, «Белшина», «Гродно Азот», «Гродно Хімволокно», «Лакофарба», ВАТ «Нафтан», «Полоцьк Скловолокно».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО