«Самопоміч» збирається тиснути персонально на Яценюка – експерт

Лідери західних країн наполягають на цілісності коаліції, але вони не говорять, що Яценюк недоторканний, тому що в рамках більшості можна знайти йому заміну. Спроби Яценюка встояти лише послабили його позиції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, аналізуючи інформацію про те, що фракція «Самопомочі» розпочинає збір підписів за недовіру уряду.

«Самопоміч» давно робила подібні заяви й ніщо не заважало їм починати збирати підписи раніше, до 16 лютого, коли буде звіт Кабміну. Все це політична гра. Вони більше вдають якусь діяльність, ніж роблять. Крім цього, було б цікаво подивитися, кого вони пропонують. Поки що весь час, який минув, показує те, що «Самопоміч» категорично ухиляється від відповідальності. Вони й до попередній уряду не хотіли йти та говорили, що займуть позицію спостерігачів», – міркує політолог.

Продовжуючи, експерт зазначив, що 150 голосів вони знайдуть і проект буде внесений в зал, але чи вдасться їм зібрати 226 голосів за винесення вотуму недовіри, сказати складно.

«Така ситуація створює персональний тиск на Арсенія Яценюка й очевидно, що йому доведеться бути більш поступливим при переформатуванні уряду», – підкреслив Леонов.

На його думку, сумнівно, що Кабмін зможе затвердити свою програму та отримати імунітет на рік. Уряд буде в підвішеному стані.

Як відомо, раніше дві фракції коаліції – «Батьківщини» та «Самопомочі» – вимагали відставки всього Кабміну.

Сам Яценюк минулого тижня поставив ультиматум, заявивши, що якщо хоча б один міністр подасть у відставку, Кабмін піде всім складом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО