Секретар енергетичного комітету ВР вимагає відкликати ліцензію «Укрнафти»

Народний депутат і секретар комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Вікторія Войціцька подала до Держгеонадр депутатське звернення з проханням призупинити дії ліцензій ПАТ «Укрнафта».

Про це народний депутат повідомила на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Разом із колегою Андрієм Журжієм надсилаємо до Держгеонадр депутатське звернення із проханням вжити відповідних заходів для призупинення дії спецдозволів, наданих ПАТ «Укрнафта», – пише Войціцька.

За її словами, за наявності заборгованості перед Держбюджетом, яка щодня лише зростає, ПАТ «Укрнафта» не має законних підстав далі використовувати державні природні ресурси. «Держава в особі ДФС і Держгеонадр має всі підстави, щоб позбавити ПАТ «Укрнафта» спеціальних дозволів на користування надрами, – додала Войціцька.

Разом з тим, експертні кола негативно ставляться до подібних ініціатив законодавців. «Я категорично проти зупинення дії ліцензій «Укрнафти». Це призведе до зупинки видобутку й погіршить фінансове становище компанії», – вважає директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Куюн вважає головною проблемою «Укрнафти» те, що прибуток йде не до Бюджету країни, а виводиться в офшори за допомогою фіктивних договорів під контролем менеджменту, пов'язаних із акціонерами банку «Приват». «У проблем «Укрнафти» є прізвища – Пустоваров, Долина, Кущ. Є й проблема на прізвище Роллінз, який продовжує спостерігати, як гроші з контори витікають на закупівлю металобрухту, сигарет, феросплавів та інших дурниць», – говорить Сергій Куюн.

Раніше глава правління «Укрнафти» Марк Роллінз заявляв, що компанія може збанкрутувати, якщо світові ціни на нафту впадуть нижче $25/барель. Крайній ціновий поріг беззбиткової роботи – $30/барель.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО