Шість українських компаній подали міжнародні позови проти РФ – Зеркаль

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що шість українських компаній подали позови проти РФ в рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій.

Про це вона розповіла в інтерв'ю «Дзеркалу тижня», повідомляє «Слово і Діло».

«За інформацією МЗС, на даний момент є шість позовів, поданих українськими компаніями – «Приватбанком», «Укрнафтою», аеропортом «Бельбек», Stabil, Everest Estate і «Ощадбанком». «Нафтогаз», так само, як і інші компанії, перебуває на етапі підготовки», – заявила Зеркаль.

Як стверджує заступник міністра, цим компаніям допомагають юридичні радники, щоб не припуститися помилок у формуванні міжнародного позову. За словами Зеркаль, українські компанії можуть подавати свої претензії до Росії до Стокгольмського арбітражу та Третейського суду в Гаазі.

«Існують відмінності в процедурах арбітражу в Стокгольмі та Гаазі. Ті, хто подає свої позови, самі вирішують, що їм вигідніше. «Роснефть», єдина російська компанія, що подала позов проти України в рамках цієї угоди (про двосторонній захист інвестицій – Ред.), оскаржує дії нашої країни в Стокгольмі. Аеропорт «Бельбек» та інші українські компанії – в Гаазі», – зазначила вона.

Також Зеркаль вважає, що Україні не варто брати приклад з агресора й силою відбирати компанії, які належать Росії або її громадянам. На її переконання, боротьба з окупантом має відбуватися у площині міжнародного та національного права.

«Це дуже небезпечний і непродуктивний підхід – закрити, експропріювати, націоналізувати... Позбавлення власності російських інвесторів стане для Росії підставою подати позови до міжнародних судів. І тоді вже Україна буде відповідачем і повинна буде компенсувати втрати тим, хто позбудеться власності на українській території», – пояснила заступник міністра.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко на своїй прес-конференції анонсував низку державних позовів до міжнародних судів проти Росії за окупацію Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО