Повернути Донбас можна лише на «особливих умовах» – експерт

Олег Волошинполітолог - міжнародник

Обстріли на Донбасі з боку бойовиків і погрози на адресу спостерігачів ОБСЄ тривають щодня. Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що лише вибори на Донбасі можуть встановити мир, і тому він вимагає від України якнайшвидше ухвалити закон і провести вибори на окупованих територіях.

Ми втратили частину Донбасу й повернути її можна лише на «особливих умовах».

Вимога є цілком логічною, оскільки Європа впевнена, що це шлях до подальшої реінтеграції регіону до складу України. Це ми маємо форсувати події, а наше бажання тягнути час в надії, що хтось і якось усе вирішить, а Росія завтра розвалиться, ні до чого не призводить. Це все нісенітниця.

Європа абсолютно законно й правильно, в рамках розуміння, що таке мирне врегулювання не лише на Донбасі, але й в інших конфліктах у різних регіонах світу, хоче перейти до політичного діалогу.

Потрібно чітко розуміти, що повноцінна федерація можлива, лише якщо є консенсус багатьох регіональних еліт і консенсус у Києві. Ми втратили частину Донбасу й намагаємося її повернути, що видається можливим лише на «особливих умовах».

Це не федералізація України, а особливі умови повернення певної частини території країни. Як, наприклад, свого часу був відібраний у Китаю Гонконг, який потім повернувся, але вже не на правах звичайного міста чи району, а на правах особливого автономного округу.

Відзначимо, міністр закордонних справ України Павло Клімкін переконаний, що в новій Конституції мають закріпити норму щодо Донбасу.

Однак раніше перший віце-спікер Верховної Ради Андрій Парубій виступив за вилучення «норми щодо Донбасу» з проекту змін до Конституції України в частині децентралізації.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО