Експерт розповів, хто може «завалити» голосування за зміни до Конституції

На цю мить достатніх 300 голосів для ухвалення змін до Конституції в парламенті немає, і поки результат цього важливого голосування не можна гарантувати.

Про це в коментарі журналістам заявив політолог Вадим Карасьов, передає «Слово і Діло» з посиланням на «РБК-Україна».

За його словами, основним каменем спотикання досі залишається пропозиція про особливий порядок самоврядування для деяких районів Луганської та Донецької областей.

«Опоненти даної ідеї звинувачують авторів у потуранні Кремлю та здачі національних інтересів. Дійсно, після візиту Гризлова стає очевидним, що Росія бажає прискорити події: дотиснути виконання «Мінська-2», розв'язати собі руки на Донбасі та вимагати скасування західних санкцій», - зазначив Карасьов.

Він нагадав, що серпневе голосування за зміни до Основного закону країни супроводжувалося гарячими дебатами депутатів у сесійній залі ВР, а закінчилося кровопролиттям під стінами парламенту. «У серпні найбільш радикально проти конституційної реформи виступала фракція Ляшка, яка блокувала президію, шуміла та звинувачувала більшість у всіх гріхах, а після голосування демонстративно покинула коаліцію. Можна очікувати подібних протестів і зараз», - упевнений експерт.

Також зараз вже відомо, що депутати фракції «Самопомочі» також не планують голосувати за конституційну реформу.

На думку Карасьова, завданням прихильників нової Конституції є мінімізувати дебати та обговорення, поєднати голосування з іншими питаннями, «і взагалі - відвернути увагу». «Чим більше часу на дебати, тим голосніші аргументи Ляшка, й менше шансів на 300 голосів», - сказав політолог.

«Але треба відразу бути готовим до того, що і позитивне, і негативне голосування призведе до нового витка політичної кризи, і спричинить низку пов'язаних подій у внутрішній і зовнішній політиці, реакцію бірж, валютного курсу, регіональних еліт, тому важливо провести відкрите обговорення із суспільством, експертами та «випустити пару» ще до парламентських баталій», - підсумував Карасьов.

Нещодавно спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що парламент знайде 300 голосів для ухвалення поправок до Конституції. У коментарі «Слову і Ділу» політолог Гліб Каневський висловив думку, що голоси, яких бракує, знайдуть у колишніх «регіоналів», які підтримають коаліцію та проголосують за зміни до КУ.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО