Звільнений Іран: реакція світу і прогнози експертів

Іран знову став гравцем на енергетичному ринку, де раніше його можливості були сильно обмежені, але часткове зняття санкцій не вирішить економічних проблем країни.

Про це в інтерв'ю «DW» розповів експерт з питань безпеки та контролю над озброєннями берлінського Фонду науки і політики (SWP) Олівер Майер, пише «Слово і Діло».

На його думку, пройдуть роки, перш ніж інфраструктура Ірану буде готова для збільшення обсягів нафтовидобутку. Нагадаємо, відразу після зняття частини міжнародних санкцій міністр нафти Ісламської Республіки Біжан Зангане заявив про плани в найближчі 7 місяців збільшити експорт нафти на 1 мільйон барелів щодня.

У відповідь на рішення про зняття санкцій з Ірану істотно змінили свої позиції фондові ринки Персидського заливу. Так, індекс акцій саудівської біржі Tadawul, яка є 11-ю найбільшою в світі за капіталізацією, впав на 7%, а торги на біржі Кувейту опустилися на рівень 2004 року.

Завтрашній понеділок більшість аналітиків називає «чорним» для економіки Росії, яка і так переживає складні труднощі через падіння цін на нафту. Дешева нафта змушує Іран, Ірак і Саудівську Аравію битися за ринки збуту, нарощуючи її видобуток, тим самим відбираючи ринок у Росії.

Вражаюче, але на тлі всіх подій, що відбуваються, міністр економічного розвитку РФ Олексій Улюкаєв зберігає бойовий оптимізм і навіть прогнозує зміцнення рубля внаслідок стабілізації ринку, яка має відбутися вже у квітні.

Санкції з Ірану будуть знімати поступово. Дія всіх санкцій буде припинена через 8 років, каже Олівер Майер. Якщо Іран порушить домовленості, нові обмеження вводитися не будуть. У силу вступлять санкції, які діяли раніше, і для їхнього введення не буде потрібно нової офіційної постанови, резюмував експерт.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО