Коболєв пояснив, від чого залежать закупки газу в «Газпрому»

Голова правління «Нафтогазу України» Андрій Коболєв повідомив, що РФ ще не озвучила Україні пропозицій щодо ціни на імпорт російського газу в першому кварталі 2016 року.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на «УНІАН».

«Зараз переговори з «Газпромом» – це комерційний процес: домовимося – добре, не домовимося – будемо купувати газ в іншому місці. Для нас це буде банальним комерційним рішенням – купувати чи не купувати», – зазначив Коболєв.

Як розповів глава «Нафтогазу», 23 грудня в Берліні на останніх переговорах із «Газпромом» українська сторона озвучила умови, на яких готова відновити купівлю російського газу в першому кварталі 2016 року.

Він підкреслив, що перехід на комерційні відносини з «Газпромом» став можливим після істотного розширення можливостей реверсних поставок для України з боку Європи.

Також Коболєв заявив, що «Газпром» більше не є монополістом на українському ринку й не має того впливу, через який всі вважали, що Україна була «на гачку».

«Все змінилося. Це сталося завдяки реформам у газовій сфері», – заявив він.

Раніше повідомлялося, що «Газпром» зможе продовжувати продавати свій газ Україні в 2016 році за умови зниження його вартості нижче 200 доларів за тисячу кубічних метрів.

Однак, як вважає експерт з питань енергетики Юрій Корольчук, Україна впевнено крокує від однієї газової залежності до іншої.

«Замість російського «Газпрому» Україна вже потрапила в залежність від європейських посередників, яким переплачує за газ. І Росія цим сьогодні користується, надаючи знижки на газ тим країнам і компаніям, які потім і перепродають цей газ Україні», – аналізує він.

Як відомо, Арсеній Яценюк заявив, що Україна планує закупати в Польщі до 8 млрд куб. м газу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО