Росія заборонила транзит вантажів з України

Після запровадженого Російською Федерацією нового режиму транзиту через її територію вантажів з України в Казахстан транзит вантажів не здійснюється.

Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Режим не працює. Товари не проходять. Товари повертаються. Транзиту зараз немає», – сказала вона.

На думку Микольської, обмеження на транзит через свою територію – найгірше, що може зробити держава, оскільки при цьому ставляться під загрозу інтереси третіх країн. «Режим транзиту – це священна корова для СОТ», – сказала вона.

Офіційна позиція щодо реакції Києва на нові обмеження з боку РФ може з'явитися в Кабінеті міністрів до середи.

Як повідомлялося, 1 січня уряд РФ визначив, що вантажі для транзиту з України в Казахстан мають слідувати через Білорусь, зокрема через стаціонарний контрольний пункт «Червоне» (456 км автомобільної дороги М-1 «Білорусь»), а також контрольний пункт, розташований на залізничній станції Смоленськ-Сортувальний. На російсько-казахстанській ділянці державного кордону прохід вантажів дозволений через пересувний контрольний пункт (132 км автомобільної дороги А-310), пересувний контрольний пункт (180 км автомобільної дороги А-300) та контрольний пункт, розташований на залізничній станції Озинки.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі 30 грудня попереджало про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію РФ до третіх країн – Азербайджану, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану, Узбекистану, Китаю та ін.

За даними міністерства, за дев'ять місяців 2015 року експорт товарів з України в Казахстан знизився на 35% порівняно з відповідним періодом 2014 року – до $544,1 млн, імпорт товарів з Казахстану в Україну – на 13% до $242,6 млн. Основні статті українського експорту в Казахстан – продукція агропромислового комплексу та харчової промисловості, машинобудування та хімічної промисловості, основні статті імпорту з Казахстану – мінеральні продукти, продукція хімпрому та металургійна продукція.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО