Азартні ігри без соціальних проектів призведуть до катастрофи – Заболотна

Ініціативу уряду легалізувати азартні ігри навряд чи можна назвати європейською, оскільки в проекті Кабміну відсутній механізм підключення даної індустрії до підтримки соціально значущих і корисних для громадян видів діяльності.

Таку думку в своєму блозі на «Новом времени» висловила генеральний директор музейного комплексу «Мистецький Арсенал» Наталія Заболотна, пише «Слово і Діло».

«Така ситуація у Великобританії, у США, в Канаді й навіть у пострадянській Естонії, а ось наші чиновники про це якось не дуже хочуть чути», – заявила вона.

За словами Заболотної, так зване соціальне компенсування - дуже важливий елемент політичної відповідальності за умови легалізації азартних ігор, оскільки ігровий бізнес є значною мірою соціально деструктивним, а саме - викликає ігрову залежність, стимулює зростання злочинності, створює передумови для конфліктів у сім'ях тощо.

«Це не означає, що гральний бізнес не потрібно виводити з тіні та легалізувати, проте його легалізація має бути соціально відповідальною та добре продуманою», - зазначила гендиректор «Мистецького Арсеналу».

Для цього, паралельно із законом про азартний бізнес, необхідно лише ухвалити відповідні законодавчі акти, що дозволять запустити низку соціокультурних компенсаторів, як це роблять у розвинених країнах. Заболотна переконана, що якщо цього не зробити, десятки тисяч азартних точок спричинять появу десятків тисяч ломбардів, «куди відразу ж перекочують батьків годинник, мамині кільця та бабусина квартира».

«Чи знало Міністерство фінансів, яке готувало цей проект, про тонкощі та небезпеки ситуації? Запевняю, що знало. Стверджую це не як сторонній спостерігач, а як член Міжвідомчої робочої групи при Мінфіні з розгляду та вирішення проблемних питань у сфері грального бізнесу та лотерей», - повідомила вона.

Керівник «Мистецького Арсеналу» також звернулася до народних депутатів із проханням не поспішати з ухваленням даного рішення та доповнити законопроект про азартні ігри ще одним проектом закону, який має врівноважити майбутню ситуацію в країні.

Нагадаємо, що 17 грудня відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України, на якому депутати планують голосувати за легалізацію азартних ігор в Україні. Йдеться про проект детінізації ринку азартних ігор, який минулого тижня вніс до парламенту Кабінет міністрів для підвищення відрахувань до Бюджету на 2016 рік.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО