Чи змінилася тактика Кремля після розмови Обами та Путіна? Експерт

Володимир Фесенкополітолог

Всі поступки Путіна зараз розраховані на те, щоб показати Заходу, що його політика може бути гнучкою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Фесенко, аналізуючи події, які відбуваються після саміту G20.

«Малоймовірно, що між Обамою та Путіним були якісь домовленості на саміті G20. Більше того, російська сторона після зустрічі Обами з Путіним заявила, що перелому у відносинах держав не відбулося, тому говорити про якісь домовленості немає підстав. Крім того, на таких коротких зустрічах, як правило, домовленості не відбуваються. Вони могли щось обговорити, але не домовитися», – розповідає політолог.

Відомо, що вібулися консультації щодо проблеми зовнішнього боргу, але про це йшлося і в Нью-Йорку, коли Обама також зустрічався з Путіним.

«Причина в тому, що РФ зараз запропонувала певні умови, пішла на поступки не лише через зустріч з Обамою, але й через жорстку позицію України. По-друге, розуміння того, що ми також будемо принциповими й не платитимемо, тому Путін суто прагматично вирішив: краще отримати по мільярду на рік, аніж не отримати взагалі нічого. По-третє, звісно, Америка також у цьому допомогла, але це не виключно заслуга США», – пояснює Фесенко.

Крім того, слід розуміти, що Путін зараз зацікавлений у зближенні із Заходом, тому йому потрібно показати, що він готовий бути гнучким.

Щодо США, то жодної позиції вони не змінювали, переконаний політолог.

«Зміна відбулася в позиції РФ. Росія нібито припинила бомбардувати сирійську опозицію, але сконцентрувала бойові дії на «Ісламській державі». Це зміна тактики самої Росії й США це просто визнали», – резюмував Володимир Фесенко.

Як відомо, вчора РФ запропонувала Україні свої умови реструктуризації боргу в $3млрд, згідно яких виплати мають здійснюватися протягом трьох років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО