Пайєтт: українські олігархи стали багатшими через маніпулювання правосуддям

Від того, чи вдасться Україні побороти корупцію, залежить прихід на її ринок американських інвесторів.

Про це в інтерв'ю газеті «День» заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, передає «Слово і Діло».

«Я вже говорив, що Україна веде дві війни. Одну – з Росією, а іншу – проти корупції, проти олігархічних інтересів, за реформи та поглиблення демократії. І ця друга війна так само важлива, як і перша», – розповів посол.

Джеффрі Пайєтт заявив про стурбованість ситуацією з Генеральною прокуратурою та проблемами з корупцією в цьому органі. На його думку, великі олігархи стали великими й заможними частково завдяки маніпулюванню системою правосуддя.

«Я також зроблю інше зауваження: для американського бізнесу, американських інвесторів перешкодою номер один для збільшення присутності в Україні є стурбованість корупцією. І якщо уряд може продемонструвати, що він рішуче долає цю проблему, то я переконаний, що наші компанії та інвестори відреагують, принесуть свої гроші, технології, і це також допоможе послабити хватку олігархів, які мали великий вплив у цій країні в минулому», – заявив посол США.

Пайєтт відзначив той факт, що більшість нових людей у держструктурах є дуже молодими. «Всі ці люди – віком від 30 до 40 років, і всі вони розмовляють багатьма мовами. Всі вони отримали освіту на Заході. Вони є справжніми двигунами реформ у вашій країні. Я думаю, що саме це робить мене досить оптимістичним щодо того, куди рухається Україна в довгостроковій перспективі», – розповів він.

Джеффрі Пайєтт не оминув і «грузинських реформаторів», і заявив, що всі вони мають перевагу в тому, що вони прийшли ззовні й можуть сколихнути систему.

«Наприклад, у секторі поліції без готовності змінити систему, що продемонструвала заступник міністра Ека Згуладзе, ми б не отримали нову патрульну поліцію. Але факт зараз полягає в тому, що ця структура стала інституціалізованою, і над її імплементацією працюють міністерство, міністр Аваков, прем'єр-міністр», – підкреслив Пайєтт.

Нагадаємо, раніше Джеффрі Пайєтт заявив, що очищення судів в Україні не завершено, а корумповані судді все ще залишаються на посадах. За його словами, крім люстрації суддів, потрібно запровадти систему самоврядування судів для того, щоб зменшити політичний тиск на судову систему й позбутися корупції.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО