Марушевська розповіла, що заважає реформувати Одеську митницю

Новопризначений керівник Одеської митниці Юлія Марушевська заявила, що внутрішня інертність системи заважає реформуванню.

Про це вона повідомила в інтерв'ю «Главкому», передає «Слово і Діло».

«Є внутрішня інертність системи. Навіть коли ми вже готуємо розпорядження, всередині системи від чиновників є певний посил, що цього не може бути, «тому що цього не може бути». Ти кажеш: «Давай зробимо те, що і так прописано в законі, просто наголосимо на цьому». А тобі: «Це неможливо», – заявила Марушевська.

За її словами, одним з таких розпоряджень, що не виконується чиновниками Одеської митниці, є розмитнювання товарів з 30 країн за ціною договору за умови наявності сертифікату походження. Як стверджує Марушевська, цим документом передбачається, що митниця збирає митну вартість відповідно до ціни, яка зазначена в рахунку.

«Але при цьому, коли ми все це прописуємо, постійно якісь люди кажуть: так не можна робити. Це найбільше дивує. Я це й називаю інертністю системи. Це важко зіштовхнути з місця. Але як зіштовхнеш, воно вже буде котитися», – наголосила вона.

Крім того, новопризначений керівник Одеської митниці повідомила, що найважливішою зміною у роботі служби є зменшення сплати до Бюджету країни. Тобто, щоб сплата до Бюджету стала дешевшою, ніж хабар, і тим самим спростити умови для бізнесу, а також збільшить доходи Державного бюджету.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО