Антикорупційну прокуратуру формують люди, що самі підпадають під люстрацію – Transparency International

Влада руками генерального прокурора Віктора Шокіна намагається «приручити» новостворені антикорупційні правоохоронні органи.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на заяву керівництва організації.

На думку громадських активістів, Віктор Шокін намагається створити максимально лояльну до влади Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

«Для цього пан Шокін делегував у комісію з формування прокуратури Юрія Севрука, Юрія Грищенка, Романа Балиту та Миколу Садового. Усі ці особи за часів режиму екс-президента Віктора Януковича тривалий час працювали на високих посадах в органах прокуратури», – зазначають у Transparency International, і додають: «Сумніви щодо спроможності цих осіб обрати дійсно незалежне керівництво антикорупційної прокуратури вже публічно висловили посол ЄС в Україні, парламентський комітет із питань запобігання корупції, антикорупційна громадськість та медіа».

В організації нагадують, що без Спеціалізованої антикорупційної прокуратури не запрацює Національне антикорупційне бюро, а без нього, своєю чергою, Україні годі чекати запровадження безвізового режиму з ЄС.

«Саме тому українське МЗС оприлюднило вимоги міжнародних партнерів щодо переобрання складу комісії з формування антикорупційної прокуратури. Натомість генпрокурор Шокін не тільки не дослухався до справедливих претензій урядовців, а й фактично ініціював перевірку законності дій МЗС щодо самого оприлюднення проблеми зриву безвізового режиму», – пояснили в TI.

Крім того, організація звинувачує Шокіна в репресіях проти реформаторського крила Генеральної прокутатури. Проти цих осіб уже нібито з'явилася низка замовних публікацій та псевдорозслідувань. «Фігурантами цих статей, зокрема, вказують і Transparency International та членів її правління, асоційованих із відомою юридичною компанією Arzinger. Показово, що компанія Arzinger вже публічно спростувала закиди на свою адресу», – йдеться в заяві організації.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Павло Клімкін у листі до генпрокурорва України Віктора Шокіна пояснив, що створення антикорупційної прокуратури є однією з ключових умов для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом. Саме до сфери відповідальності ГПУ належать ключові претензії Брюсселя, наголосив очільник МЗС.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО