Судова реформа чи тотальна залежність суддів? Експерт

Павло Петренко

Зовні ми отримуємо механізми так званої незалежної судової системи, але це насправді ті ж судді, які не пройшли люстрацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи, що Венеціанська комісія схвалила радикальну судову реформу.

«Наразі Президент є визначальним для призначення суддів, система не є незалежною і зберігає ручне управління з боку виконавчої влади, судова корупція нікуди не зникає, вона просто приховується. Зовні ми отримуємо механізми так званої незалежної судової системи, а насправді ми побачимо там знову ж таки тих самих людей, які не пройшли люстрацію суддів. Їх просто помістять з одного суда, приміром районного в обласний на іншу посаду», - розповідає експерт.

За його словами, подібні речі вони фактично випливають із законопроекта, який розроблений АП.

«Громадськість пропонує провести грунтовний аналіз та аудит судових рішень, провести зміну традицій судової системи, викоринити корупцію, а це можна досягти лише одним чином — провести публічний конкурс, де основним критерієм буде фаховість людей. Пропозиція громадськості була дещо навіть революційна для європейських експертів, але в Венеціанську комісію було направлено пропозицію АП, і в якості змін до КУ, і цілий пакет змін законодавчих актів», - проаналізував Кулик.

Також, експерт зазначив, що пропозиції позитивні, які схвалені ВК були розроблені не конституційною комісією зараз, а конституційною асамблеєю, комісією правосуддя ще в 2013 році.

«Потім комісія при Порошенку, взяла напрацювання конституційної асамблеї, доопрацювала, внесла певні механізми, які зберігають стару судову систему і саму пірамду та внесла до Венеціанської комісії. ВК висловила підтримку фактично, але розкритикувала слабкі позиції в підконтрольності судової системи Президенту, в питаннях на довічне призначення», - резюмував він.

Як відомо, ВК схвалила позбавлення права ВР призначати суддів, скасування 5-річного випробувального терміну для молодих суддів і скасування «порушення присяги судді» в якості підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду. Проте, виступила проти звільнення всіх суддів.

Нагадаємо, ще минулого року планується проведення переатестації всіх суддів. Тоді, він запевняв, що вже через 6 місяців судовий корпус зможе працювати та відновить довіру громадян.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО