Скандальному нардепу від «Народного фронту» загрожує 5 років в'язниці

Генеральна прокуратура Швейцарії офіційно підтвердила порушення кримінального провадження проти найближчого соратника прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народного депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка.

Лист з відповіддю спікера швейцарської прокуратури оприлюднив у своєму блозі на «Українській правді» нардеп від «БПП» Сергій Лещенко, передає «Слово і Діло».

У тексті листа сказано, що Генеральна прокуратура Швейцарії веде кримінальне розслідування проти Миколи Мартиненка, починаючи з 2013 року. Його підозрюють у хабарництві та відмиванні коштів.

«У зв'язку з цим Офіс генерального прокурора Швейцарії направив запит про надання двосторонньої правової допомоги українській владі. Ми можемо повідомити вам, що українська влада були проінформована про відповідні обставини, а також українській владі були надані копії найбільш важливих доказів у справі», – повідомила речник прокуратури Швейцарії.

«Багато місяців Мартиненко бреше українським громадянам, стверджуючи, що проти нього немає жодної кримінальної справи. Відсьогодні ми можемо казати з посиланням на офіційного речника прокуратури Швейцарії, що один з найвпливовіших українських політиків перебуває під слідством за кордоном», – прокоментував дану інформацію Лещенко.

Він також додав, що, згідно з Кримінальним кодексом України, Мартиненку може загрожувати до п'яти років тюремного ув'язнення.

У зв'язку з офіційним підтвердженням порушення провадження проти нардепа «НФ» у Швейцарії Лещенко закликав негайно відсторонити Мартиненка від виконання обов'язків голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, а також на підставі матеріалів швейцарських правоохоронних органів порушити щодо скандального політика кримінальне провадження і в Україні.

«Відсутність реагування з боку генпрокурора Віктора Шокіна протягом найближчих 10 днів буде для мене підставою поставити підпис під проектом постанови про його звільнення з посади генерального прокурора», – резюмував Лещенко.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО