Чому Греція не ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС? Думка експерта

З 28 країн-членів Європейського союзу лише 5 країн не ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та ЄС – Бельгія та Чехія не завершили процес ратифікації, а Греція та Кіпр ще навіть не починали.

На думку експерта брюссельського Європейського центру політичних досліджень (CEPS) Гійома ван дер Лоо, грецькі депутати навмисно затягують процес ратифікації, пише «Слово і Діло» з посиланням на DW.

«Це не є секретом і, можливо, вони навіть використовуватимуть це питання як свого роду козир у торгах, аби отримати поступки в якихось інших сферах», – зауважив ван дер Лоо. Він також нагадав про тісні контакти між грецьким прем'єром Алексісом Ципрасом та російським президентом Володимиром Путіним і не виключив, що Афіни можуть використовувати українське питання й заради підтримки зв'язків із Росією.

Втім, за словами очільника афінського центру політичних досліджень ELIAMEP Таноса Докоса, частково причина затримки процесу ратифікації грецьким парламентом полягає в тому, що парламентарі хотіли б завершити процес ратифікації угоди про асоціацію з Україною разом зі схожими угодами між ЄС та Грузією та Молдовою. За його інформацію, вони сподіваються завершити цей процес упродовж листопада цього року.

«Це питання, можливо, і справді не було одним із першочергових пріоритетів уряду. Тобто вірогідно, що ніхто особливо не наполягав на завершенні цього процесу. Але я не бачу ознак якогось наміру не ратифіковувати Угоду з Україною», – стверджує експерт.

Особлива ситуація склалася з Нідерландами – хоч країна і завершила ратифікацію Угоди, «каменем спотикання» став запланований нідерландськими євроскептиками дорадчий референдум.

Гійом ван дер Лоо зазначає, що якими б не були результати референдуму, вони жодним чином не вплинуть на вже ухвалене урядом у Гаазі рішення, оскільки всенародне опитування має лише рекомендаційний характер. Втім, якщо більшість нідерландських виборців у підсумку все ж проголосують проти Угоди з Україною, «це буде дуже поганим політичним сигналом, незручним для нідерландського уряду», вважає експерт.

Навіть якщо теоретично припустити, що Нідерланди взагалі відмовляться ратифікувати Угоду, варто пам'ятати, що вона вже є тимчасово імплементованою, тобто працює, пояснює він. «І дія тимчасової імплементації буде просто продовжена. З юридичної точки зору, тимчасове застосування Угоди може тривати вічно», – резюмує брюссельський експерт.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО