Безсмертний розповів про деталі амністії сепаратистів на Донбасі

Учасники конфлікту на Донбасі можуть бути амністовані тільки після винесення обвинувального рішення суду, а сама амністія може тривати й 10 років.

Про це в інтерв'ю журналу «ФОКУС» розповів представник України в політичній підгрупі тристоронньої контактної групи щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Роман Безсмертний, пише «Слово і Діло».

За його словами, спочатку на території Донбасу необхідно провести роззброєння, встановити структури влади, а амністія сепаратистів може тривати й 10 років. Водночас, Безсмертний не виключив, що бойовики різних бандформувань також можуть бути обрані.

«Я допускаю, і я знаю, що так і буде. Якщо навіть злочинців оберуть, а влада буде владою, вона притягне їх до відповідальності», – переконаний Безсмертний.

Він також розповів, що амністія учасників подій на Донбасі буде застосовуватися індивідуально після винесення обвинувального рішення суду, а сам процес амністії буде здійснюватися в рамках українського законодавства.

«У 2014 році у нас приймалися перші документи, які передбачають звільнення від відповідальності. Тоді процедура проводилася відповідно до закону про амністію: прокуратура відкривала справу, велося слідство, справа розглядалася в суді. Про що це говорить? Про те, що рамки правозастосування вже були використані. Інших правил в Україні не може бути, тому що це порушення рівності прав щодо учасників таких подій», – резюмував Безсмертний.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО