У США радять розігнати ГПУ і набрати нових прокурорів

Помічниця держсекретаря Сполучених Штатів Америки Вікторія Нуланд вважає, що Генеральна прокуратура України має бути створена заново.

Про це вона заявила, виступаючи перед комітетом у закордонних справах американського Сенату, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Радіо Свобода».

Нуланд уточнила, що перенабір прокурорів має здійснюватися аналогічно тому, як це відбулося з українською поліцією.

У підсумку ГПУ повинна стати «інститутом, який служить громадянам України, а не шкодить їм». «Це означає, що вона повинна розслідувати й успішно переслідувати випадки корупції та справи щодо повернення активів, включаючи корумпованих співробітників самої Генпрокуратури», – зазначила американська чиновниця.

Помічниця держсекретаря США також підкреслила важливість якнайшвидшого призначення антикорупційного прокурора, який очолить Національне антикорупційне бюро України та запустить його роботу.

Нагадаємо, у своєму виступі в Одесі на фінансовому форумі посол США в Україні Джеффрі Пайєтт нібито виступив з жорсткою критикою діяльності ГПУ. Пайєтт заявив, що Генпрокуратура відмовляється боротися з внутрішньої корупцією, яка підриває реформи, що проводяться українською владою.

У ГПУ ж наполягають, що Пайєтт не критикував Генеральну прокуратуру України, а висловлював бажання співпрацювати з генпрокурором Віктором Шокіним.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО