До переговорів з РФ мають приєднатися ядерні держави та країни-гаранти – експерт

Петро Порошенко

Основна складність переговорів у тому, що РФ – ядерна держава.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Руслан Синельников, аналізуючи зустріч «нормандської четвірки» в Парижі.

«Росія показує себе сильним гравцем, Америка пасує через демократичність Обами, і тому кожен виклик «нормандської четвірки» непередбачуваний. Є країни, які повинні були б гарантувати нашу цілісність. Але, на жаль, робиться вигляд, що все якось само собою вирішиться», – розповідає експерт.

Після Генасамблеї ООН, на його думку, зовнішнє інформаційне поле залишається таким, що Україна самотужки має розібратися зі своїми проблемами й ніхто з підписантів Будапештського меморандуму їй нічого не обіцяє та не гарантує.

Експерт зазначив, що основна невпевненість у цих переговорах через те, що виступає велика ядерна держава і ніхто не хоче вступати з нею в конфлікт. Запроваджують санкції, але вони не настільки масштабні щоб зупинити геополітичний вплив РФ.

«Ми бачимо її дії. Це, по суті, дії країни, яка хоче бути світовим лідером», – підкреслив він.

Тому, на його думку, якщо міняти формат переговорів, то раціональніше було б, щоб у них брали участь ядерні держави й ті країни, які гарантували Україні незалежність і цілісність.

«Ми спостерігаємо тактику РФ, яка грає наступним чином: спочатку створює проблеми, а потім героїчно їх вирішує. Спочатку РФ вступає в силові протистояння, а після того пропонує створення на цій території миротворчих контингентів», – зауважив Синельников.

Експерт припускає, що РФ шукає вихід із ситуації на Донбасі, тому що не хоче програвати.

«Ця гра буде і щодо Придністров'я, і щодо Донбасу, і щодо Криму, тому що й там є низка проблем, які РФ не вирішує, і вони надалі будуть лише посилюватися», – резюмував політичний експерт.

Нагадаємо, вчора також з'явилася інформація, що в АП надійшов офіційний запит від РФ з ініціативою провести двосторонню зустріч у Парижі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО