Війна чи мир: або Україну змусять «чути Донбас», або заговорять 152 міліметри – волонтер

Засновник волонтерського руху «Повертайся живим» Віталій Дейнега вважає, що війна на Донбасі не закінчилася, незважаючи на практично повне затишшя на фронті.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Лівий берег.

«Головною ознакою кінця війни стало би відведення росіянами своєї техніки з Донбасу. Але цим навіть не пахне. 38-й гумконвой привіз нові вантажі, і скоро буде 39-й. Там явно готуються продовжувати. Псевдоформування «ДНР» може існувати або за чийсь рахунок, або в умовах війни. Це означає, що нам його або впхають назад і змусять «чути Донбас, що говорить губами Захарченко», або знову заговорять 122 і 152 міліметри», - зазначив він.

На його думку, можливо, що після виборів, які проведуть терористи, а Україна їх не визнає, почнеться новий виток ескалації.

«Для цього тимчасового перепочинку є ще одна причина: Путін хоче тихо і мирно виступити на Генеральній асамблеї ООН і закликати всіх до «боротьби з тероризмом в Сирії», - додав Дейнега.

Такої ж думки політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

«Малоймовірно згортання проектів «ДНР» і «ЛНР». Це шлях до замороженого конфлікту, на зразок Придністров'я. Це не означає ліквідацію псевдоформувань. На Генасамблеї буде виступ Путіна, тому це «затишшя» і відбувається зараз. А при цьому в Кремлі знають, що позиція Заходу така: невиконання РФ угод до Нового року - посилення санкцій», - підкреслив аналітик.

Як відомо, бойовики планують провести свої вибори в так званій «ДНР» - 18 жовтня, в «ЛНР» - 1 листопада. Місцеві вибори в Україні заплановані на 25 жовтня.

Нагадаємо, що ще в серпні голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявив, що виборів на непідконтрольних Україні територіях не буде

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО