Чи допоможе законопроект Чорновол повернути мільярди, вкрадені Януковичем і «сім'єю»? Експерт

Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна», ініціаторами якого виступили Тетяна Чорновол і Олег Барна, ставить під загрозу два процеси: саму конфіскацію викрадених коштів і візову лібералізацію

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин, аналізуючи зареєстрований у ВР проект закону №3025 від Тетяни Чорновол та Олега Барни, що, на думку авторів, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних коштів.

«Аналізуючи законопроект, можна сказати наступне: є ефемерні, короткострокові вигоди, й вбивається можливість довгостроково повернути в Україну все, що було виведено за кордон корупційними шляхами. Тобто запроваджується механізм, коли держава просто одномоментно, фактично без процедури, забирає всі активи, але ті, які є в Україні на даний момент, а це дуже невелика частина, яка конфісковується та направляється до Бюджету. Водночас через будь-який європейський суд, оскільки така процедура є нікчемною в міжнародному праві, Клюєв, Єфремов та інші фігуранти справ, які мають «заморожені» активи за кордоном, зважаючи на те, що держава проти них вчинила незаконні дії, в міжнародному правовому полі мають дуже просту схему легалізації доходів», – пояснює експерт.

Тобто, за його словами, якщо держава незаконно забрала їхні кошти, вони легалізують все, що було за кордоном, оскільки до них застосовано незаконні в міжнародному плані дії.

«Таким чином зараз збираються крихти тих активів, які залишилися, а їх реально залишилося небагато, але одномоментно ми втрачаємо всі активи, які є за кордоном. Це не системний крок, а крок «шашкою проти танків», – розповідає Юрчишин.

Крім того, він уточнив, що зараз працює відповідна комісія ЄС. Цей законопроект ставить під загрозу два процеси: саму конфіскацію та візову лібералізацію.

Також він зазначив, що в той час як Тетяна Чорновол реєструє цей законопроект, уряд заводить в парламент законопроекти, які цілком нормалізують систему управління конфіскованим майном. Це законопроекти №2540а, №2541а та №3040.

«Це напрацьована міжнародними та українськими експертами разом з Мін'юстом система, щось на зразок італійської. В Італії є спецагенство, і там дуже чітко прописана процедура, коли накладається арешт й підприємство продовжує працювати. Згідно з нашим законодавством, прибутки йдуть людині, яка знаходиться під слідством, і вона їх просто виводить за кордон. Прибуток іде напряму до Бюджету. Якщо слідство закінчується виправданням, держава повертає цей заробіток стороні, яка була необґрунтовано звинувачена», - резюмував експерт.

Як відомо, раніше в Генпрокуратурі повідомили, що вже напрацювали законопроект, який сприятиме поверненню в Україну коштів, вивезених колишніми українськими чиновниками за межі країни.

Водночас заступник генерального прокурора України Віталій Касько стверджує, що повернення розкрадених державних активів займе достатню кількість часу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО