Звільнений Лікарчук розповів про мільярдні схеми заробітку на митниці

Звільнений заступник глави ДФС з питань митної справи Костянтин Лікарчук заявив, що через корупційну складову на митниці Державний бюджет недоотримує від 3 до 9 мільярдів гривень.

Про це він розповів у інтерв'ю «Лівому берегу», пише «Слово і Діло».

«Існують різні оцінки. 20-30% – це консервативні оцінки. Хоча це може бути і 50% від загальних надходжень до Бюджету. Грубо кажучи, це може бути і 3 млрд гривень, а може бути і 9 млрд гривень на місяць», – повідомив Лікарчук.

Перший варіант заробітку на митниці – схема, в якій існує можливість здійснювати митне очищення товарів за різними тарифами на різних митницях, говорить чиновник. Також є схеми, які за документами простежити неможливо або дуже складно.

«Як, наприклад, через західний кордон йде товар «бусами». За моєю інформацією, за останні два тижні пішов цілий потік цих «бусів». Це чорний кеш, який можна порахувати, тільки якщо звіритися з даними на тому боці кордону. За статистикою, 60-70% цих «бусів» – це буде контрабанда. Множимо ці 60-70% на 250-350 євро – хабар, який платить кожен «бус», і отримуємо кількість чорного кешу, який там утворився», – розповів екс-заступник голови ДФС.

За словами Лікарчука, на даний момент позаштатний радник глави Фіскальної служби Геннадій Романенко «має деякі неформальні повноваження у частині митниці», і за ним «стоять багато людей, у тому числі й Калетник (екс-керівник митниці за часів Януковича)». Лікарчук вважає, що таким неформальним каналом впливу на митницю бізнесмени вирішують власні проблеми, у тому числі обходять закон.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО